Hlavní obsah

Hokej řeší, zda má smysl hrát. Velká pardubická se pojede, Zlatá přilba též

Foto: Profimedia.cz

Pořadatelé Velké pardubické smějí doufat, že se restrikce před slavným dostihem ještě uvolní. Ale i kdyby se mělo odstartovat třeba jen před 2000 diváky, závod se rušit nebude.

Reklama

Covid-19 opět zamořil Česko a Ministerstvo zdravotnictví proto omezilo návštěvy na sportovních akcích a utkáních. Kluby hokejové extraligy se nyní neshodnou, zda pro ně má ekonomicky smysl hrát pro 1000 diváků, budou o tom jednat.

Článek

Na otevřené stadiony, tedy například na fotbal, smí v Česku podle nových nařízení přijít od čtvrtka nejvýše 2000 diváků. Na akce uvnitř budovy, pod střechou, tedy dejme tomu na lední hokej, toliko 1000 osob, Tyto kvóty navíc platí jen za splnění podmínky, že jsou hlediště příslušných stadionů rozčleněna do separovaných sektorů.

Tam, kde architektura sportoviště takové oddělení sektorů neumožňuje, platí kvóty poloviční, tedy 1000 osob na akci venku a 500 lidí v hale.

Převládající hodnocení ze světa českého fotbalu? Lze ho shrnout do věty: Co se dá dělat, není to mnoho, ale pořád je to lepší než vůbec nic, tedy zcela prázdná hlediště. I tato nejčernější možná varianta byla mezi nápady nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly podle některých zdrojů ještě v úterý ráno připravena.

Poté, co se do hry vložil Milan Hnilička z Národní sportovní agentury a také představitelé fotbalu a hokeje, došlo k průlomu. Chvíli se spekulovalo o možnosti pustit na fotbal až 3000 lidí. Nakonec byla ministrem vyhlášena dvoutisícová varianta. „Chci být optimistou. A věřím, že až se za čtrnáct dní bude vyhodnocovat, do jaké míry byla opatření úspěšná, dojdeme v boji s covidem-19 k příznivějším výsledkům a otevře se tak prostor pro další uvolňování pravidel upravujících vstup fanoušků na stadiony,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„Změny jsme zaregistrovali, samozřejmě je budeme respektovat. Bohužel se nyní na stadion Sparty nebude moci na zápasy dostat ani polovina držitelů našich permanentních vstupenek. Budeme teď muset vymyslet co nejspravedlivější model, jak lístky na zápasy při těchto limitech mezi fanoušky rozdělovat. Jisté je, že šanci vidět Spartu na stadionu budou mít jen ti, co si pořídili permanentku,“ podotýká Ondřej Kasík, ředitel komunikace AC Sparta Praha.

Vlasák: Nemá smysl hrát

Velký poprask způsobila nová ministerská opatření mezi účastníky extraligy ledního hokeje. Nejostřeji se vyjádřil Tomáš Vlasák, bývalý úspěšný reprezentant, ale nyní především manažer HC Škoda Plzeň. Pro sport.cz prohlásil, že klub v takto nastavené situaci nevidí smysl toho, proč ve své hale hrát. Pro hokejové kluby činí příjem ze vstupného podstatnější položku než pro ty fotbalové. A prodělek z poloprázdného hlediště obrovské vysočanské O2 Areny děsí i hokejovou Spartu. Pracuje proto údajně na variantě zpřeházet si program a v následujících 14 dnech, kdy platí vyhlášené restrikce, absolvovat raději zápasy na hřištích soupeřů.

Zástupci hokejových klubů se celou situací budou zaobírat na svém čtvrtečním společném zasedání. Některé kluby hrát chtějí, jiné ne. Nelze prý vyloučit ani to, že na led vyjedou v příštích dnech k zápasům jen některé. A jinde si dají pauzu.

Nová nařízení Ministerstva zdravotnictví vstupují v platnost od čtvrtka 24. září, a podle ministra Romana Prymuly se s nimi počítá na dobu 14 dní, tedy do půlnoci 7. října. Bylo slíbeno, že analýza epidemiologické situace v zemi následně povede k další aktualizaci těchto pravidel. Lidově řečeno se pak šrouby mohou buď povolovat, nebo naopak ještě víc utáhnout.

Přes Taxisův příkop se skákat bude

Kupříkladu slavný překážkový dostih jménem Velká pardubická je na programu 11. října, tedy čtyři dny po vypršení platnosti limitu 2000 osob na akci pořádané pod otevřeným nebem. Ať už pak ministerstvo diváckou kvótu navýší, nebo naopak nevpustí do ateálu už ani ty dvě tisícovky fanoušků, Velká pardubická se podle organizátorů rozhodně pojede.

„Doufáme, že se situace v zemi zlepší a na Velkou pardubickou se fanoušci nakonec dostanou v hojnějším počtu, než by směli podle těch nových nařízení nyní. I kdyby ale měla nastat situace opačná a restrikce pro diváky se snad ještě zpřísnily, stejně neuvažujeme opravdu ani na vteřinu o tom, že by to mělo uspořádání 130. ročníku Velké pardubické jakkoli ohrozit nebo zpochybnit. Nevíme nyní, bohužel, kolik diváků budeme moci do areálu vpustit. Ale Velká pardubická proběhne. I kdyby k našemu smutku smělo letos přijít opravdu jen hodně málo diváků,“ říká Kateřina Anna Nohavová, mluvčí Dostihového spolku, který Velkou pardubickou pořádá.

Za normálních okolností přivábí Velká pardubická do areálu závodiště zpravidla více než 20 000 diváků.

Pořadatelé Zlaté přilby, tradičního závodu na ploché dráze, který v Pardubicích proběhne o týden dříve než slavný dostih, počítali ještě nedávno zhruba se sedmitisícovou návštěvou.

Termín tohoto oblíbeného motoristického podniku ale spadá do čtrnáctidenní zóny nově vyhlášených opatření. „Takže by pro nás měla platit ta restrikce o návštěvě nepřesahující 2000 diváků. Bohužel, mrzí nás to. Ale Zlatou přilbu dokázala zastavit jen světová válka - a covidu-19 rozhodně neuhneme, můžu všechny ujistit, že Zlatá přilba se letos uskuteční. I když na vlastní oči ji bohužel na dráze uvidí jen někteří. Mrzí nás to, za rok už snad bude všechno lepší,“ říká Petr Moravec, mluvčí Zlaté přilby.

Reklama

Doporučované