Hlavní obsah

Česká cesta za hokejovou medailí. Ve hře je i jedna smolná sci-fi varianta

Foto: Foto / Milan Kammermayer, Profimedia.cz

Jakub Voráček vede na Slovensku tým, který touží po medaili. Zlomí čeští hokejisté sedmileté prokletí? O tom rozhodnou nejbližší dny.

Reklama

Po volnějším týdnu začíná klíčová fáze hokejového mistrovství světa. Na Slovensku přituhuje a už brzy půjde o všechno. České hokejisty už ve 12:15 čeká zápas se Švýcary a potřebují ho vyhrát. Hraje se totiž o to, kdo se na čtvrteční čtvrtfinále nebude muset stěhovat do Košic.

Článek

Nejbližších dvaasedmdesát hodin rozhodne úplně o všem.

Hokejová reprezentace stojí na prahu klíčové části hokejového mistrovství světa. Ta je naprosto neúprosná, ve čtvrtek českým hokejistům turnaj buď smutně skončí, nebo se v domácím prostředí na Slovensku odrazí k víkendovým bojům o medaile.

O tom, aby tým Miloše Říhy klíčové čtvrtfinále zvládl, ještě dnešní zápas se Švýcarskem nerozhodne. Jeho výsledek tomu ale může výrazně napomoct. V sázce je totiž konečné umístění ve skupině a plán pro dnešní den je jasný: Češi potřebují vyhrát, aby udrželi nejhůře druhé místo ve skupině a na čtvrtfinále se nemuseli stěhovat do Košic.

„Nikdo nechce cestovat přes celé Slovensko, musíme vyhrát,“ burcuje gólman Patrik Bartošák.

„Nenazval bych Košice strašákem, ale přiznávám, že máme plán vydržet v Bratislavě. Z mnoha úhlů pohledu by to pak bylo pro nás pohodlnější,“ řekl trenér Miloš Říha.

„Nečeká nás nic lehkého, ale máme silné mužstvo. Kluci mají chuť. Není se čeho bát, musíme k tomu přistoupit jako k ostatním zápasům. Zůstat v Bratislavě je určitě náš cíl,“ řekl asistent trenéra Robert Reichel.

Po relativně volnějších dnech, kdy Češi sehráli nic neřešící tuctové zápasy s totálními outsidery, už zase přituhuje. S trochou nadsázky se dá říct, že velkým týmům a favoritům na medaili turnaj začíná teprve dnes.

Před čtvrtfinále půjde o mimořádně ostrý test. Minulý rok Švýcaři došli do finále, ve kterém až do samostatných nájezdů trápili jinak suverénní Švédsko. A ani v Bratislavě sebevědomý tým nehodlá nijak paběrkovat.

Na soupisce mají Švýcaři šest hráčů z NHL včetně jedničky draftu Nico Hischiera. Dnes navíc poprvé na turnaji nastoupí poslední posila Nino Niederreiter. „Nebyla žádná náhoda, že byli loni ve finále. Vůbec mě to nepřekvapuje, vyrostla jim generace hráčů, kteří hrají klíčové role i v NHL. Ale my se na ně připravíme,“ řekl Reichel.

Postupová matematika: ve hře je i smolná sci-fi varianta

1. místo ve skupině: Češi mohou skupinu stále vyhrát. K tomu ale potřebují porazit Švýcary za tři body a v dalším zápase musejí Švédové porazit Rusko 3:0.

2. místo ve skupině: Čechům k udržení bratislavské pozice stačí získat jeden nebo dva body za předpokladu, že jich Švédové ve večerním šlágru skupiny proti Rusku nezískají víc. Druzí hokejisté budou i v případě porážky o gól, to by ale bodovat nesměli ani Švédové.

3. místo ve skupině: Češi skončí ve skupině třetí, pokud prohrají se Švýcary o dva a více gólů, případně pokud dnes získají méně bodů než Švédsko. Ve hře je i sci-fi varianta, kdy by reprezentaci mohla na třetí místo stáhnout i jakákoliv výhra nad Švýcarskem (klidně 10:0) za tři body. To za předpokladu, že by Švédové porazili Rusy přesně o tři góly a zároveň jich sami nastříleli minimálně šest (6:3, 7:4, 8:5…).

4. místo ve skupině: Na poslední místo čeští hokejisté spadnou v případě, že prohrají se Švýcarskem v základní hrací době a Švédové budou bodovat s Ruskem. A nebo v případě, že se Švýcarskem prohrají o pět a více branek.

Češi před důležitým zápasem tají sestavu i jméno brankáře.

Spekulace nahrávají tomu, že se do branky vrátí Patrik Bartošák a díky dobrým výkonům na turnaji získá pozici číslo jedna i pro čtvrteční šlágr. Jméno čtvrtfinálového soupeře se ale hokejisté podle všeho dozví až dnes pozdě večer.

Bude to Finsko, Kanada nebo snad zase tolik neoblíbený tým USA? Situace v obou skupinách je stále šíleně zamotaná. Vítězství za tři body by ale Čechům mělo zaručit setrvání v Bratislavě, teoreticky by jim mohl stačit i bod.

„Hrajeme parádní ofenzivní hokej, padají góly a lidé se baví. Doufám, že dojdeme daleko a že to bude za něco stát,“ říká za všechny kapitán Jakub Voráček. Na Slovensku vede tým, který touží prolomit sedmileté čekání na medaili z velké akce. A výsledky nahrávají tomu, že by to mohlo klapnout.

Anketa

Jak skončí Češi na MS v Bratislavě?
V základní skupině
4,8 %
Ve čtvrtfinále
31,1 %
V semifinále
15,6 %
Budou hrát finále
48,5 %
Celkem hlasovalo 33096 čtenářů.

Čechy se 33 nastřílenými brankami zdobí druhá nejlepší ofenzíva na turnaji, to se odráží i na individuálních číslech. Jakub Voráček a Michael Frolík se už nyní v produktivitě dostali na 12 kanadských bodů, což je z českého pohledu naprosto mimořádný počin: na mistrovství světa se to totiž povedlo naposledy v roce 2001, kdy české hokejisty za zlatým hattrickem táhl Robert Reichel.

„Sedlo si celé mužstvo, a tak by to mělo být. Bylo to tak dřív a je to tak i letos. Nic jiného bych za tím neviděl. My jsme tady totiž kvůli něčemu jinému než kvůli bodování,“ prohlásil Reichel. „Každý ví, kvůli čemu tady je a co má dělat.“

Přišel čas to ukázat!

Reklama

Doporučované