Hlavní obsah

Hokejová 2D show! Pastrňák s Krejčím popřeli lékařské poznatky o jet lagu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čeští hokejisté na MS v prodloužení porazili Rusko. Všechny góly zařídila formace Davida Krejčího s Davidem Pastrňákem, hvězdy Bostonu se přitom k týmu připojily jen pár hodin před utkáním.

Článek

Jen se zkuste do té situace vžít. Víc než deset hodin se trmácíte přes půl světa a šest časových pásem, nemůžete zabrat. Jsou lidé, kteří se z přeletu přes oceán vzpamatovávají týden.

A pak jsou tady David Krejčí s Davidem Pastrňákem, dva čeští hokejisté, kterým stačilo jen pár hodin na to, aby na mistrovství světa předvedli nevídaný výkon. Pozvedli celý český tým a porazili Rusko 4:3 v prodloužení.

Způsob, s jakým bez jediného pořádného tréninku dvě hvězdy Bostonu zapadly do sestavy a převzaly v ní klíčovou roli, jen potvrdil, jak velcí hráči to jsou. David Krejčí odehrál v reprezentaci svůj životní zápas (1 gól + 3 nahrávky), David Pastrňák jej v prodloužení rozhodl (2+1).

„Docela to šlo. Na ledě na únavu zapomeneš a makáš pro tým. A větší kluziště? Pořád je to hokej, stejná hra. Bylo to docela v pohodě,” řekl po utkání Krejčí. „Chtěli jsme nastoupit až proti Bělorusku, na druhou stranu jsme si ale říkali, že by to nebylo o moc lepší. Byl jsem překvapený, bylo to fakt docela dobré,” dodal Pastrňák.

A ještě v televizi pobavil poznámkou, že si jde dát českou klobásku. A spát.

Možná to byl jeden z nejsilnějších momentů turnaje, pro český tým může příjezd bostonských 2D znamenat zcela zásadní zlom. Z průměrného týmu se najednou stal tým, který může velké soupeře překvapit. A zkusit v Kodani zabojovat o medaili.

Ten pokrok je evidentní. Pastrňák s Krejčím jsou rozdíloví hráči. Hráči, jací národnímu týmu chyběli. Po včerejší show je zcela zřejmé, jak moc jsou s nimi v sestavě Češi silnější.

Na mistrovství světa přetlačili prvního soupeře světové extratřídy. A už se pomalu mohou chystat na dalšího. Budou s ním hrát příští čtvrtek, ve čtvrtfinále turnaje narazí s největší pravděpodobností na jednoho z trojice (USA, Kanada, Finsko). Tenhle zápas o všem rozhodne.

Do té doby národní tým sehraje tři utkání, ve kterých je vítězství povinné. Už dnes večer (20:15) hraje s Běloruskem, pak následují ještě zápasy s Francií (neděle) a Rakouskem (pondělí). Bez stresu i tlaku v nich může Josef Jandač ladit chyby, hráči sbírat sebevědomí. A Pastrňák s Krejčím nabírat energii.

Bylo by vůči nim nefér si myslet, že podobně jako s Ruskem teď budou rozhodovat každý zápas. Je pravděpodobné, že fyzická únava se v nejbližích dnech i u nich dostaví. O to víc budou potřebovat, aby i tým pomohl jim. Ve světle jejich souhry výborně doplněné bijcem Dmitrijem Jaškinem totiž nesmí zaniknout ani ostatní lajny.

U nich zatím vinou neustálých změn možná trošku vázne souhra, je třeba sestavu ustálit. Jsou to jen detaily, v tuhle chvíli příjemné starosti. Čeští hokejisté hrají pohledný hokej, dokážou své soupeře přebruslit. Nově mají v kádru i hokejisty, kteří dokážou v zápase dominovat. Oproti minulému MS v Paříži jde navíc v průběhu turnaje jejich výkon nahoru.

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Vlasákem před začátkem MS v Dánsku:

Rozhovor s Tomášem Vlasákem.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované