Hlavní obsah

Hokejová legenda musí platit. Jinak čeká Vladimíra Růžičku vězení

Vladimír Růžička si od soudu odnesl pravomocný trest. Musí zaplatit pokutu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Slavný hráč a trenér si vyslechl pravomocný rozsudek u odvolacího Městského soudu. Spáchal podle něj zpronevěru peněz určených pro hokejový klub.

Článek

Příběh hokejové legendy Vladimíra Růžičky je u konce. Městský soud v Praze odmítl jeho odvolání a potvrdil pokutu 400 tisíc korun, kterou Růžička bude muset nyní zaplatit. Když by to neudělal, skončí ve vězení na 16 měsíců.

Před soudem Růžička skončil, protože podle obžaloby zpronevěřil půl milionu korun. Rozsudek, který je pravomocný a lze proti němu podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu, si hokejový trenér osobně vyslechnout nepřišel.

Soudkyně Eva Burianová se při zdůvodnění usnesení zastávala Obvodního soudu pro Prahu 10, který podle ní ve svém rozhodnutí kauzu velmi dobře vystihnul a nic nezanedbal. „Rozhodně to nebyl dar panu Růžičkovi, byl to dar hokejovému klubu," konstatovala Burianová.

Soudkyně doplnila, že věc přesáhla jistou hranici poctivosti, protože si Růžička peníze ponechal přes dva a půl roku. „Je smutné, že legenda hokeje Vladimír Růžička se dostala do takové situace," konstatovala na závěr Burianová. Růžičkovi advokáti odmítli rozhodnutí komentovat.

Hokejová legenda před soudem

Růžička je v českém hokeji považován za hokejovou legendu. Vyhrál olympiádu, titul mistra světa i českou hokejovou extraligu. Porovnávat se s ním v úspěších na postu hráče a trenéra může snad jen zesnulý Ivan Hlinka.

Svou kariéru odstartoval Růžička v hokejovém Litvínově a po revoluci byl vůbec prvním hráčem, který odešel hrát do NHL. V Americe byl pět sezon a poté se vrátil do Slavie, kde strávil zbytek své kariéry. Po jejím konci se přesunul na trenérskou pozici a dvakrát vyhrál se Slavií extraligu a s národním týmem titul mistrů světa.

Během svého působení ve Slavii na jaře 2012 ale udělal chybu, kvůli níž přišel nejen o pozici sportovní ikony, ale také o bezúhonnost. Od podnikatele Miroslava Palaščáka převzal dvakrát 250 tisíc korun. Peníze mu Palaščák dal, aby jeho syn dostal ve Slavii šanci. To se ale nestalo. A v době, kdy Růžička klub opustil, vyklízel kancelář a odešel k hokejové reprezentaci, o půlmilionové částce nikomu neřekl.

Rozhovor s Miroslavem Palaščákem:

„Když přešel k hokejové reprezentaci, tak měl jiné starosti," bránil Růžičku jeho obhájce Filip Svoboda. Podle něj hokejový trenér to, že dvě částky ve výši 250 tisíc korun přijal, před klubem netajil. Což podle něj dokládá svědectví dvou tehdejších manažerů hokejové Slavie.

To, že si chtěl peníze nechat, ale podle soudu dokazuje fakt, že Růžička neudělal nic proto, aby klub s Palaščákem podepsal řádnou sponzorskou smlouvu. Růžička částku 500 tisíc korun poslal z konta své manželky po dvou a půl letech, respektive po roce a půl poté, co ji od Palaščáka převzal.

„Peníze vrátil bez jakýchkoliv vytáček," podotkl Svoboda s tím, že k tomu došlo mnohem dříve, než byl celý případ medializován a policie zahájila v této kauze vyšetřování.

Reklama

Doporučované