Hlavní obsah

Říha odtajnil svou první nominaci hokejové reprezentace, zkritizoval úroveň extraligy

Sledujte živě nominační tiskovou konferenci nového reprezentačního trenéra Miloše Říhy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejový trenér Miloš Říha oznámil svou první nominaci v roli trenéra hokejové reprezentace. Na turnaj Karjala, který Češi rozehrají příští týden v Praze, bere deset hokejistů z Tipsport extraligy. Po třech letech se do národního týmu vrací Jiří Novotný, v nominaci naopak chybí Roman Červenka.

Článek

Deset hokejistů z Tipsport extraligy, zbytek z Evropy. Trenér Miloš Říha představil svou první nominaci v roli trenéra hokejové reprezentace, tým příští týden odcestuje na tradiční turnaj Karjala do Finska. A hned na úvod konference začal s netradiční kritikou hokejistů v domácí soutěži.

„Mnohým z vás se bude zdát, že se vracíme zpátky, že je mužstvo starší. Výkonnost hráčů v Evropě je ale pořád výraznější než doma v extralize, která se nám zdá slabší. Výkony zdejších hráčů jsou na vlně, někdy je hráč vysoko a v dalším není vidět. Jednotlivé zápasy navíc nejsou na takové úrovni, jak bychom si představovali,“ začal Říha.

„Brankář Jakub Kovář předvádí výkony, díky kterým bude jedničkou,“ dodal trenér. V jeho výběru je několik překvapení, národní dres po třech letech oblékne někdejší kapitán týmu Jiří Novotný. Chybí v něm například Roman Červenka nebo nejproduktivnější hokejista domácí soutěže Marek Kvapil.

„Jirka (Novotný) je hráč do kabiny, lídr a spojnice všech hráčů i týmu s trenéry. Jeho výkonnost je pořád na nejvyšší úrovni. Má výborné vhazování, které budeme potřebovat. Pro tenhle turnaj bude lídr on. Uvidíme, jak se k tomu postaví a jak se bude chovat. Ale počítáme s ním jako s tmelícím členem kabiny, tuhle roli vždycky plnil,“ řekl Říha.

„Na pozici lídra máme vytipované tři, čtyři hráče a budeme čekat na to, jak to zvládnou. V hledáčku jsou samozřejmě i hokejisté, kteří se do této nominace nevešli. Dostanou prostor v dalších turnajích tak, abychom sestavili co nejlepší tým pro vrchol sezony, tedy pro mistrovství světa v Bratislavě,“ řekl Říha.

První reprezentační akce sezony se odehraje v duchu velkých oslav českého hokeje. Úvodní duel turnaje se Švédskem totiž Češi ve čtvrtek 8. listopadu sehrají netradičně v Praze, a to v historických kulisách Tipsport areny v Holešovicích jako součást oslav 110 let od založení českého hokeje.

Speciální prostředí bylo vybráno i pro tiskovou konferenci.  Jména svého prvního reprezentačního výběru Říha přečetl v Café Platýz u Národní třídy, tedy v prostorách někdejší restaurace Platýz, kde v prosinci roku 1908 proběhla ustavující schůze Českého svazu hockeyového.

Reprezentační tým na turnaji poprvé nastoupí v nových dresech, které v létě Český hokej v rámci změny identity představil. Místo tradičního znaku České republiky bude na prsou hokejistů lev.

Podívejte se na reportáž o nových dresech hokejové reprezentace.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Nominace hokejové reprezentace na turnaj Karjala: 

Brankáři (3)

KOVÁŘ Jakub (Avtomobilist Jekatěrinburg), BARTOŠÁK Patrik (HC Vítkovice Ridera, HRUBEC Šimon (HC Oceláři Třinec)

Obránci (9)

KOŠŤÁLEK Jan (HC Sparta Praha), ŠTENCEL Jan (Kometa Brno), PAVELKA Tomáš (HC Sparta Praha), ZÁMORSKÝ Petr (Mountfield HK), KOLÁŘ Jan (Amur Chabarovsk), NAKLÁDAL Jakub (Lokomotiv Jaroslavl), KREJČÍK Jakub (Lukko Rauma), JORDÁN Michal (Amur Chabarovsk), MOZÍK Vojtěch (Viťaz)

Útočníci (15)

TOMÁŠEK David (JYP), NESTRAŠIL Andrej (Neft. Nižněkamsk), NOVOTNÝ Jiří (Ambri-Piotta), KUBALÍK Dominik (Ambri-Piotta), ZOHORNA Hynek (Pelicans Lahti), ŘEPÍK Michal (HC Slovan Bratislava), LENC Radan (Bílí Tygři Liberec), HORÁK Roman (Växjö Lakers), ZDRÁHAL Patrik (HC Vítkovice Ridera), ČERVENÝ Rudolf (HC Slovan Bratislava), SEKÁČ Jiří (AK Bars Kazaň), HANZL Robin (Spartak Moskva), KOUSAL Robert (Brynäs IF), ZOHORNA Radim (Kometa Brno), PAVLÍK Radovan (Mountfield HK).

Reklama

Doporučované