Hlavní obsah

Hokejové Dynamo řeší sportovní krizi: Přichází trenér Lubina, Čáslava končí jako hráč a bude jeho asistent

Foto: Dynamo Pardubice, Seznam Zprávy

Hokejové Dynamo má nové trenéry. Ladislav Lubina (na snímku vpravo) si za asistenty vybral Richarda Krále a Petra Čáslavu – až dosud obránce týmu, který čelí podezření, že řídil auto pod vlivem drog.

Reklama

Hokejisty předposledního Dynama Pardubice povede v dalším pokračování Tipsport extraligy nový trenér: Zdecimovaný tým bude trénovat bývalý pardubický hráč Ladislav Lubina. Velmi zajímavá jsou jména jeho asistentů. Pomáhat mu na střídačce budou Richard Král a Petr Čáslava. Až dosud hráč A-týmu, se kterým je vedeno trestní stíhání za řízení auta pod vlivem kokainu.

Článek

Série osmi porážek v řadě vyvolala v Pardubicích razantní reakci vedení hokejového klubu: S okamžitou platností ve svých funkcích končí dosavadní trenér Břetislav Kopřiva i jeho asistenti Otakar Janecký a Pavel Marek. Ten navíc v klubu až dosud působil i jako sportovní manažer.

Dynamo, které je v Tipsport extralize na předposledním místě a řítí se vinou sportovní i morální krize do baráže, nově povede jako trenér jeho bývalý hráč Ladislav Lubina. Velmi zajímavá je i volba jeho asistentů: Pomáhat na střídačce mu bude další bývalý pardubický hráč a odchovanec Richard Král a dosavadní obránce A-týmu Petr Čáslava.

Právě Čáslavova „kokainová“ aféra těsně před startem sezony vyvolala nervozitu kolem tradičního extraligového celku. Jak server Seznam začátkem října jako první informoval, v létě byl bývalý reprezentant a mistr světa při dopravní kontrole testován na drogy s pozitivním výsledkem na kokain. Klub i Čáslava to nejprve popírali a až dosud se k případu nikdo oficiálně nevyjádřil. Platí však, že z důvodu podezření ze spáchání přečinu s Čáslavou policie pod vedením státního zastupitelství už zahájila i trestní řízení.

Čáslava, jenž je zároveň minoritním akcionářem klubu, který jinak ze 75 procent ovládá město, tak po dnešním kroku vedení alespoň dočasně končí jako extraligový hokejista. Jako oficiální důvod přesunu z ledu na střídačku označil dlouhodobé zdravotní problémy.

„Déletrvající zranění mi neumožňuje se v blízké době vrátit na led. Uvnitř sebe cítím velkou potřebu pomoci týmu a vnímám, že nyní budu pro A-tým prospěšnější v nové roli. S Ladislavem Lubinou se znám velmi dobře, je pracovitým a progresivním trenérem, věřím jeho schopnostem. Nás oba i celou kabinu nyní čeká těžká a tvrdá práce. Chci pomoci jemu, a tedy i celému klubu. Věřím, že nás v našem úsilí povzbudí i naši fanoušci, jejichž podpora je hlavně v současném období velmi důležitá,“ cituje Petra Čáslavu klubový web.

Devětatřicetiletý hokejista za Dynamo naposledy nastoupil 23. listopadu v Chomutově. V letošní sezoně odehrál patnáct zápasů s bilancí dvou asistencí.

Fanoušci volají po odvolání vedení klubu

Pardubice v extralize prohrály osmkrát v řadě. A vedle sportovní situace musí řešit i napjatou atmosféru kolem klubu, zejména vztahy s vlastními fanoušky. Ti žádají odvolání nejvyššího vedení klubu včetně generálního manažera Dušana Salfického. Zároveň ostře kritizují i morálku hokejistů. Jak již dříve uvedl deník Sport, problémů se životosprávou a drogami mělo mít kromě Čáslavy více hráčů pardubického týmu.

Údajně na to konto v týmu také již minulý týden skončil hokejista Marek Trončinský. A to i přesto, že v extralize patřil mezi nadprůměrné obránce. V minulé sezoně dokonce vyhrál kanadské bodování mezi beky.

Změn v kádru Pardubice v posledních dnech udělaly více. Tou poslední byl víkendový příchod brankáře Petera Hamerlíka z Třince. Nyní se spekuluje o příchodu odchovance Petra Koukala, jenž po návratu z KHL nastupuje za Hradec Králové. Vedení klubu bude zároveň netrpělivě čekat na rozhodnutí Aleše Hemského. Další hvězdný odchovanec klubu se má v těchto dnech vrátit z Dallasu do České republiky a rozhodne se, zda bude jeho hokejová kariéra pokračovat. Nutno dodat, že 35letý Hemský vynechal i prakticky celou minulou sezonu.

„Aktuální situace si žádá okamžité řešení. Dosavadním trenérům děkuji za odvedenou práci. Na post hlavního trenéra angažujeme Ladislava Lubinu, po konzultaci s ním budou jeho asistenty Petr Čáslava a Richard Král. Všechny znám velmi dobře, cítím z nich okamžitou energii do těžké práce. Jejich rozhodnutí převzít náš A-tým si v celém klubu velmi považujeme. Všichni v organizaci jsme připraveni pokračovat v maximální podpoře a pomoci v úsilí zvrátit dosavadní vývoj sezony,“ komentuje dnešní změny Salfický.

Lubinova nehoda leží některým stále v žaludku

Mezi fanoušky dle prvních reakcí na sociálních sítích velké změny příliš optimismu nevyvolaly. Řada fanoušků nemůže skousnout, že se trenérem týmu, jenž čelí od začátku sezony kritice za životosprávu, stane Lubina. Tedy muž, který před lety zavinil vážnou dopravní nehodu a z místa utekl.

„Vracím se do klubu, ke kterému mám silný vztah. Chci pomoci Dynamu otočit nepříznivý vývoj probíhajícího ročníku. Vážím si Petra Čáslavy a Richarda Krále, že chtějí pracovat po mém boku. Jejich okamžitý souhlas je i pro mě důležitý. Všichni jsme připraveni ihned začít tvrdě pracovat na zlepšení současné situace,“ uvedl po svém jmenování nový hlavní trenér Pardubic.

Až dodnes Lubina trénoval HC Dvůr Králové nad Labem ve třetí lize. V extralize jako hlavní trenér působil naposledy před čtyřmi lety. Na začátku sezony 2014/15 vedl Slavii Praha. Už v prosinci byl ale odvolán a pražský celek následně z nejvyšší české soutěže sestoupil.

Reklama

Doporučované