Hlavní obsah

Hokejové mistrovství světa začalo. Rusko rozstřílelo Francii, USA porazily Kanadu a Češi hledají svou tvář

Na úvod MS se Češi utkají se Slováky. Jaká bude sestava?Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Dánsku začal šampionát v ledním hokeji. Jakou mají Češi šanci?

Článek

Množily se omluvenky hokejistů z NHL i z Evropy, Josefu Jandačovi zbyl pro mistrovství světa nezvykle nezkušený tým. Tým, který se jede učit a poznávat, jak světový hokej vypadá. Musíme si na to zvykat, nečekejte zázraky. Česká reprezentace by měla na turnaji patřit mezi týmy druhého sledu, daleko za velkými favority.

Mistrovství světa v hokeji začalo

Rusko – Francie 7:0

USA – Kanada 5:4 (po nájezdech)

Ve 20:15

Německo – Dánsko

Švédsko – Bělorusko

Styl hokeje určují nejlepší hokejisté své doby. To oni mění hru, protože se jim ostatní na ledě musejí přizpůsobovat. Connor McDavid je jedním z nich. S jeho příchodem na scénu nastala éra, jenž hokej šturmuje do rychlosti – rychlosti bruslení, rychlosti v rozhodování a hokejovém myšlení. Právě kvůli tomu je nyní McDavid považován za nejlepšího hokejistu na světě.

Video: Bývalý trenér české reprezentace Luděk Bukač o úrovni českého hokeje

Rozhovor s Luďkem Bukačem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Jednadvacetiletý Kanaďan je prvním hráčem po Jaromíru Jágrovi, který dokázal vyhrát dvakrát za sebou bodování NHL. A teď bude i největší hvězdou hokejového mistrovství světa. Těšte se na něj, pozorně ho sledujte. Bude to stát za to. Za Kanadu bude hrát poprvé v kariéře, do Dánska si přijel pro zlatou medaili.

Časy, kdy se stejným cílem odjížděly na globální akce i české výběry, jsou pryč. Češi kulhají za světem, rozdíl mezi nimi a špičkou se zvětšuje. Zdejší systém přestal rozdílové hráče produkovat. Výmluvná jsou slova Tomáše Plekance: „Všichni chceme medaili, ale musíme se na to dívat realisticky. Nemáme kádr jako Kanada, Švédsko nebo Amerika…”

Video: Tomáš Plekanec a Radko Gudas o českém týmu i jeho šancích

O českém týmu a jeho šancích.Video: Adam Sušovský

Nejzkušenější český hráč jede na své jedenácté mistrovství světa. Moc dobře vnímá, jak se za tu dobu v českém hokeji mění atmosféra i očekávání. Za to, že se šest let z velkých turnajů nevozí medaile, už dávno nepadají hlavy. Na zázrak se přestalo věřit, musí se na něj spoléhat.

A ne jinak to bude i na letošním mistrovství světa v Dánsku, které startuje dnes.

Ani sami čeští hokejisté netuší, co od sebe mohou čekat. Zatímco jejich soupeři ladili sestavu, příprava Jandačova výběru chvílemi připomínala metodu pokus-omyl. Český trenér v ní počítal omluvenky od hokejistů z NHL, i dlouholetých stálic v Evropě. Do toho se kupila zranění, postupně odpadávali další. A tak Jandač zkoušel i ty, kteří na reprezentační dres ani nepomysleli.

Podívejte se, jak trenér české reprezentace Josef Jandač ohlašoval nominaci na MS:

Ohlašování nominace na MS.Video: Seznam Zprávy

Nakonec v přípravě protočil neuvěřitelné množství 47 hokejistů, ze kterých vzešel velice mladý a hlavně hodně nezkušený tým. Tým, který spolu v kompletním složení poprvé trénoval ve středu. Teprve den před odletem do dějiště turnaje začaly vznikat vazby jednotlivých útočných formací a obranných dvojic.

„Jednoduché to nebude. To mužstvo nějakou tvář ze začátku hledat bude, vsadíme na to, že to urveme bojovností,” řekl smířeně k ne zrovna optimálnímu stavu trenér.

Josef Jandač poskládal třetí nejmladší tým na mistrovství světa. Hned za Kanadou a Švédskem. Zatímco ale jejich hokejisté už kolem dvaceti let hrají klíčové role v klubech NHL, Češi o tom, že by si nejlepší ligu na světě jednou mohli zahrát, v drtivé většině zatím jen sní. Anebo v ní jen paběrkují.

Hráči jako Filip Hronek, Filip Pyrochta, Martin Nečas se jedou učit a poznávat, jak světový hokej vypadá. V kádru jsou i dva osmnáctiletí talenti Filip Chytil a Martin Kaut: těm však trenéři minimálně pro začátek turnaje nevěří. Zatím nebyli napsáni na soupisku a do úvodního zápasu se Slovenskem podle všeho nezasáhnou.

Přitom právě oni by měli reprezentaci táhnout v příštích letech, pokud do turnaje naskočí, bude to první velká zkouška jejich kariéry. Možná škoda, že se do nominace nevešel Filip Zadina, jeden z mála českých talentů, ke kterému se upíná i hokejový svět.

Říká se, že mistrovství světa je turnaj o jednom zápase. Ještě nikdy v historii se nestalo, že by Češi nepostoupili do čtvrtfinále. Dostat se k zápasu, který odděluje úspěšné od neúspěšných, ale bývá z českého pohledu stále těžší. V kombinaci s problémy v přípravě, zkušeností týmu a hlavně rozpisem zápasů, navíc letos musí tým vyhrávat hned od začátku.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované