Hlavní obsah

Hokejové MS v Bělorusku? I Česko je proti, hrozí přesun nebo zrušení

Foto: Profimedia.cz

Příští rok mělo hokejové mistrovství světa proběhnout v Lotyšsku a Bělorusku. Vzhledem k aktuální politické situaci v druhé z jmenovaných zemí se ale jedná o přesunutí turnaje do Moskvy.

Reklama

Hokejové MS v příštím roce má pořádat Bělorusko společně s Lotyšskem. Politická situace ale nutí IIHF k zamyšlení, jestli šampionát nepřesunout, v horším případě nezrušit. Proti turnaji v Minsku je i šéf českého hokeje.

Článek

Mezinárodní hokejová federace IIHF musí již druhý rok po sobě řešit závažné překážky k uskutečnění světového hokejového šampionátu. Letos bylo MS z důvodu pandemie koronaviru zrušeno. V příštím roce je turnaj také v ohrožení, a to hned ze dvou důvodů.

Prvním z nich je epidemické riziko. Stále není úplně jisté, jaká bude ve světě situace na přelomu května a června příštího roku, kdy má šampionát podle plánu proběhnout.

Organizátoři sportovních akcí ale již mají s pořádáním turnajů v době pandemie potřebné zkušenosti. Šampionát by tak mohl proběhnout v covidové bublině, stejně jako poslední reprezentační turnaj v Helsinkách.

Zdraví účastníků má ale Mezinárodní hokejová federace IIHF na prvním místě. Pokud by tak byla covidová situace ve světě podobná té, která byla před pár týdny či dny, je možné, že by o zrušení šampionátu opravdu uvažovala. To je ale otázka příštích několika měsíců.

Vedení světového hokeje ale má i problém, který je potřeba vyřešit co nejrychleji, ideálně hned. Mistrovství světa v příštím roce mělo totiž proběhnout v Lotyšsku a Bělorusku. Jenže v Bělorusku se již několik měsíců vytrvale protestuje proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten na demonstrace reaguje využitím vládní obranné síly, protesty násilně rozhání a účastníky zatýká.

Veřejně proti násilné reakci běloruských orgánů již vystoupila řada zemí, včetně všech unijních, které zavedly vůči autoritářskému běloruskému vůdci a jeho režimu několik sankcí.

Politická situace v zemi jednoho z pořadatelů ale samozřejmě nenechává klidným ani hokejový svět. Lotyšská vláda, spolupořadatel příštího MS, již nehodlá šampionát společně s Běloruskem pořádat. Mezinárodní hokejovou federaci IIHF o tom informovala v otevřeném dopise a vyzvala ji k přesunutí turnaje do jiné země či zrušení jejího spolupořadatelství.

„Běloruské prezidentské volby konané v srpnu nebyly v souladu s mezinárodními závazky Běloruska, světově proslulými demokratickými zásadami a zásadami právního státu. Volby nebyly svobodné a spravedlivé. Akce běloruských úřadů při potlačování protestů a používání násilí vůči členům občanské společnosti a nezávislým sdělovacím prostředkům porušují mezinárodně uznávaná lidská práva a demokratické zásady. Podle názoru vlády Lotyšské republiky jsou neslučitelné s hodnotami Mezinárodní hokejové federace IIHF, a proto je neslučitelný i status hlavního organizátora mistrovství světa v hokeji 2021,“ znělo vyjádření lotyšské vlády ze začátku září.

Obavy nad současnou situací v Bělorusku vyjádřilo i vedení švédské reprezentace. V prohlášení předseda hokejové federace Anders Larsson zdůraznil, že za současné situace vidí uskutečnění šampionátu v Bělorusku jako velmi problematické. Dle jeho slov může turnaji mimo politické situace stát v cestě i špatná epidemická situace v zemi.

V současné době je tedy na tahu Mezinárodní hokejová federace, která musí hledat řešení. Ve hře je podle informací serveru The Hockey News přesun šampionátu z Běloruska do Moskvy. „Za normálních okolností by bylo v současné chvíli nereálné, aby Bělorusko a Lotyšsko byly ve stavu šampionát pořádat společně. Musíme mít jistotu, že mistrovství světa proběhne v bezpečí pro všechny,“ připustil prezident IIHF René Fasel, který má v těchto dnech jednat o přesunu turnaje do Ruska.

Za současné situace přitom změnu pořadatele vítá i vedení českého hokeje. „Výkonný výbor se tímto tématem ještě nezabýval, jelikož nebylo otevřeno oficiálně ze strany IIHF. Pokud jde ale o můj osobní názor, tak já nepovažuji za možné hrát, pokud nedojde k tomu, že by se situace, zdůrazňuji, demokratickou cestou v dohledné době vyřešila,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje.

Jenže přesunout, i když jen část turnaje do jiné země není vůbec jednoduché, obzvláště v současné době, která sportu dvakrát nepřeje. Náhradní pořadatel, dejme tomu Rusko, by dost možná přišel o minimálně část příjmů z prodaných vstupenek. Není totiž vůbec jisté, kolik diváků bude moci být v hale, jestli vůbec.

„Bez diváků pořádat mistrovství světa je úplně nezajímavé. Musela by se zároveň s IIHF vyřešit kompenzace, protože jít do pořádání šampionátu s tím, že v hale nebudeme moci mít diváky, vůbec nepřipadá v úvahu. Profit, který z pořadatelství daná země má, je totiž právě vstupné. V případě, kdy by se muselo hrát bez diváků, si šampionát nedokážu představit ani v Rusku,“ pokračoval Král.

„Příjem ze vstupného se při domácím šampionátu pohyboval okolo půl miliardy korun a výš. Jsou to veliké částky, které jsou ale rozhodující pro to, proč šampionát pořádat. Z ničeho jiného totiž federace příjem nemá, ani marketingově,“ upozornil ještě předseda českého hokejového svazu Tomáš Král.

Reklama

Doporučované