Hlavní obsah

Hokejovou kariéru nechal za zády, teď Sovík pomáhá českým talentům na americké univerzity

Rozhovor s Robertem Sovíkem: Z našlápnuté sportovní kariéry do byznysu. Proč pomáhá sportovcům studovat v zámoří?Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Na dresu pražské Sparty nosil v juniorských letech dokonce kapitánské „céčko”, za A-tým si zahrál v extralize 8 utkání a měl nakročeno stát se stabilním článkem tradičního pražského hokejového klubu. Zvolil ale jinou cestu.

Článek

Vydal se studovat za moře na Hobart and William Smith Colleges, získal atraktivní pracovní místo na newyorském Manhattanu. A během toho se rozhodl, že pomůže svým vrstevníkům následovat jeho cestu. Robert Sovík založil společnost USA Sport & Study, která posílá české sportovní talenty na americké univerzity.

„Český sportovec, který chce spolu se svým sportem i studovat a mít záložní variantu, kdyby profesionální kariéra nevyšla, nemá v Česku úplně ideální podmínky,” říká dnes sedmadvacetiletý Robert Sovík. Americké univerzity ale umožňují v rámci svých sportovních programů perfektní skloubení sportu a studia.

U sportovních talentů to ale nekončí. Jeho firma se chystá expandovat a pomoci na prestižní americké univerzity i dalším českým talentům ze všech možných oblastí.

Robert Sovík pomohl během čtyř let na americké školy už desítkám studentů. Další mladé sportovce jeho firma připravuje na přijímací zkoušky a pohovory. Jeho podnikatelská činnost vynesla Robertu Sovíkovi místo v prestižní kategorii 30 pod 30 časopisu Forbes pro letošní rok.

Ve víkendovém rozhovoru s moderátorem Oliverem Sálusem prozradil, jaká je situace v českém sportu a školství, jestli lze americký studijní systém aplikovat na české prostředí a co všechno obnáší příprava českého sportovce na cestu na americkou univerzitu.

Rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované