Hlavní obsah

Hokejový průšvih na Slovensku: hádka hráče s trenérem a pád až za Norsko

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Slovensko už s jistotou ví, že domácí mistrovství pro ně skončí neúspěchem.

Reklama

Slovenská reprezentace i pošesté za sebou nepostoupí do čtvrtfinále, na domácím turnaji jí úspěch protekl mezi prsty. Útočník Libor Hudáček v médiích slovy proti trenérovi rozjel přestřelku. Trpké zklamání rozjitřilo emoce.

Článek

Pokud v úterý Slovensko v závěrečném utkání základních skupin porazí Dánsko v základní hrací době, zapíše smutný rekord novodobé historie světových šampionátů.

Vůbec poprvé (od roku 2012, kdy se hraje současným modelem na dvě skupiny) se může stát, že do závěrečného play off nepostoupí tým s dvanácti získanými body.

Když v roce 2013 naposledy postoupili do čtvrtfinále, stačilo jim k tomu deset bodů. Stejně jako Švýcarům v Praze 2015 nebo Američanům o rok dřív.

Je to pech…

Slováky sžírá obrovské zklamání. Turnaj rozjeli šokující výhrou nad Američany, jenže pak přišly tři děsivé zápasy za sebou, které atmosféru v zemi zmrazily. Nejprve těsná prohra s Finskem, pak ještě smolnější s Kanadou. A nakonec fiasko proti Německu, kdy Slováci přišli o vedení i všechny body v posledních minutách zápasu.

K dispozici měli Slováci možná nejsilnější tým za poslední roky, účast neodmítl ani v této sezoně rozjetý Tomáš Tatar nebo obránce Andrej Sekera. Diváky bavili ofenzivním hokejem a gólovými přestřelkami.

Vůbec poprvé od roku 2006 se jim podařilo ve třech zápasech na turnaji dát pět a více gólů.

„Za výkony by si slovenští hokejisté zasloužili šanci na postup. I když si to pokazili zbytečně sami, dlouho jsem mezi fanoušky a odborníky necítil tak pozitivní odezvu na jejich hru,” napsal třeba na Twitter slovenský hokejový expert Tomáš Prokop.

Jenže: co z toho? Přestože slovenský hokej bavil celý národ, řeší se teď něco úplně jiného. Atmosféra v kabině. Náročný trenér Craig Ramsey si totiž i po výhře 7:1 nad Velkou Británií postěžoval, že jeho tým neplní taktické pokyny. „Už v první třetině jsme přestali střílet a začali jsme si donekonečna přihrávat a přihrávat. Jakoby si hráči řekli: Skvělé, máme náskok, tak teď se pojďme bavit,” řekl Ramsey.

A v hrdém národu se teď mísí emoce. Tvrdě se vůči kouči ohradil útočník Libor Hudáček. „Trenér byl nervózní, že nehrajeme, co se od nás chce. Ale my jsme Evropani. My jsme Slováci. Hráli jsme to, co jsme chtěli my. Vypadalo to jinak, než si představoval on, ale bavili jsme lidi,” řekl žoviálně Hudáček.

Zvláštně volená slova se mu vrací jako bumerang formou tvrdé kritiky. Okamžitě se do něj opřel třeba Boris Valábik, bývalý hokejista a dnes expert slovenské RTVS. „Chtěl bych se Libora Hudáčka zeptat, kterého gólu dosáhli krásou? Který ten gól nebyl dosažený tím, co požaduje trenér Ramsay? Jediná krasotinka, kterou jsem u něj viděl, byla ta, která mu nevyšla. Když zkoušel fintičku mezi nohama,” začal Valábik.

„Kdyby se náhodou (Hudáček) ptal, proč se svojím talentem, šikovnýma rukama a bruslením nehraje v NHL, nebo se neudržel v kvalitnější soutěži, tak přesně tímto svým vyjádřením si na to sám odpověděl,” řekl naštvaný Valábik.

„Povězte mi jméno jediného trenéra, který by toleroval, že jeho hráč doslova přizná, že nebude plnit pokyny trenéra kvůli takové zvláštní výmluvě. Dovolí si to Zdeno Chára? Marián Gáborík nebo Marián Hossa, hvězdy NHL? U mě by tenhle hráč dohrál.”

Na Valábika reagoval i slovenský hokejový svaz: novinářům rozeslal tiskovou zprávu s omluvou Hudáčka, který tvrdí, že jeho slova novináři nepochopili.

„Určitě jsem tím nechtěl naznačit, že odmítáme hrát systém, který trenérský tým pod vedením Ramsayho zavedl, a že si děláme, co se nám chce. Chtěl jsem jen vtipně poznamenat na účet slovenských hokejistů, že při určitém vedení v zápase se začneme bavit a nedodržovat pokyny trenéra,” míní Hudáček nyní.

Jenže upřímně: Na vtípky teď na Slovensku není nálada. A to i s ohledem na nejbližší budoucnost celého slovenského hokeje, kterou další ze série velkých neúspěchů přímo ovlivní.

Slováci do čtvrtfinále – tedy mezi osm nejlepších zemí – nepostoupili už pošesté za sebou. A v aktuálním žebříčku IIHF jim patří až desátá příčka. Lépe jsou na tom i Norové, jen těsně na ně ztrácejí Lotyši.

Žebříček se sestavuje na základě výsledků posledních pěti let. Už teď je ale prakticky jisté, že se Slováci neprokoušou mezi elitní osmičku týmů, která bude mít jistý start na olympiádě v Pekingu. A budou tak muset projít složitým systémem olympijské kvalifikace.

V základní skupině letošního šampionátu už jistě Slováci obsadí pátou příčku, úterní duel s Dánskem tak budou dohrávat hlavně z povinnosti. S reprezentační kariérou se v něm ale rozloučí Ladislav Nagy.

Reklama

Související témata:

Doporučované