Hlavní obsah

Holandský květinový průmysl hnije. Kupujte kytky, ne toaletní papír, radí

Foto: Profimedia.cz

Světově vyhlášený holandský květinový byznys strádá.

Reklama

Sezónu vyhlášených holandských tulipánů ničí pandemie. Velká část produkce, která zdobí i Vatikán během velikonočního požehnání Urbi et Orbi, končí na kompostu. Květináři tak vyzývají spoluobčany, aby obdarovali sebe i své blízké.

Článek

„Kupujte květiny, ne toaletní papír,“ ponouká FloraHolland, největší trh s řezanými květinami na světě. Na sociálních sítích ukázal video, na kterém pracovníci vyhazují miliony čerstvě uřezaných květin na kompost. V amsterdamské hale o velikosti asi fotbalového hřiště prosí Holanďany o pomoc. Prodej klesl o více než 60 procent. „Kupte květinu sousedům, babičce nebo sami sobě,“ vzkazují ve videu.

Tam, kde je touhle dobou v Nizozemsku každoročně nejživěji, tedy v květinových halách Aalsmeeru, jsou nyní liduprázdné uličky a prázdné vozíky. Květiny ale vyrostly, vykvetly a jsou připravené na jejich každoroční úděl. Většina z nich ale končí jako odpad.

Světové dění ohledně pandemie sledujeme online

Až 85 procent květin země expeduje do světa. „Když se první kamiony s květinami vrátily od hranic, mnoho klientů už se neodvážilo nic dál objednat,“ říká německé ARD Ruud Knorr, ředitel aukční haly v Aalsmeeru.

Už od poloviny března květinový průmysl doslova hnije. A musí se vyhazovat i cibulky rostlin, které měly teprve vyrůst. „Dostaly je krávy, byly to prvotřídní cibulky,“ stěžuje si podle amerického New York Post jeden z prodejců. Všichni se shodují na tom, že je to nejhorší situace, ve které se jejich byznys kdy ocitl.

Okolo Velikonoc je poptávka po čerstvých květech nejvyšší. Holandské květinářství Paul Deckers například každoročně dováží květiny do Vatikánu už 35 let, aby ozdobily Svatopetrské náměstí během papežova požehnání Urbi et Orbi. To ale papež František pronesl už před několika týdny, aby povzbudil lidi, kteří po celém světě bojují s pandemií. Dělo se tak uprostřed pustoprázdného náměstí, v dešti a tichu.

Jde i o pracovní místa. Květinový byznys zaměstnává v Nizozemsku okolo 150 tisíc lidí. V afrických zemích, například v Keni a Etiopii, odkud dovážejí exotické rostliny, pracuje další milion lidí. Celková ztráta se aktuálně odhaduje na 5 miliard eur (asi 140 miliard korun).

„Kupte si rostlinu nebo květinu pro sebe a svoje blízké,“ vyzývá i nizozemská ministryně zemědělství Carola Schoutenová svoje ministerské kolegy. A nejde jen o jednotlivce, více než tisícovka firem a společností se k výzvě přidala a objednává svým zaměstnancům nebo třeba lékařům do nemocnic kytice růží, tulipánů nebo chryzantém.

Pod hashtagem #BuyFlowersNotToiletPaper nebo #FlowerBoostChallenge se na sociálních sítích začaly shromažďovat fotografie rozkvetlých tulipánů. Slouží ale také jako platforma pro komunikaci mezi menšími květinářstvími, floristy a jejich zákazníky.

Reklama

Doporučované