Hlavní obsah

Holešovský židovský festival vyvrcholí vystoupením tanečního souboru Hradišťan

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní 21. ročník festivalu židovské kultury Ha-Makom v Holešově na Kroměřížsku vyvrcholí vystoupením tanečního souboru Hradišťan, který doprovodí kapela Rabi Gabi a.G. Přehlídka se uskuteční od 20. do 24. července.

Článek

Festival židovské kultury nabídne hudbu, tanec, odborné přednášky a také několik výstav. Jednotlivé akce se budou znovu konat především v Šachově synagoze, na zámku a zámeckém nádvoří. Zahajovací den festivalu zpestří mimo jiné slavnostní zahájení výstavy nazvané Translokační plány židovských obydlí v 18. století a představení nových publikací, které město Holešov vydává u příležitosti 400. výročí narození rabína Šacha. Zahajovací koncert obstará kapela Mackie Messer Klezmer Turnov, která se zaměřuje na volnou interpretaci židovských písní ze střední a východní Evropy.

Novinkou festivalu jsou středeční workshopy pro děti, kde se budou zabývat tématem židovských svátků. Druhý den přehlídky nabídne také koncert uskupení Milan Kašuba Jazz Trio. Ve čtvrtek 22. července se na přehlídce vystřídá řada odborných lektorů a řečníků při semináři nazvaném Židé a Morava. O židovském životě v Olomouci v 19. století bude hovořit Jiří A. Klimeš, interaktivně pojatou přednášku věnovanou rabínu Šachovi přednese Daniel Soukup. Další vystupující budou mluvit například o třech holešovských pogromech, osudu rodiny Ehrlichovy nebo vypálení Nové synagogy v Holešově. Seminář zakončí exkurze na nedalekou tvrz Kurovice.

„V pátek bude myšlenka interakce s účastníky festivalu pokračovat hudební dílnou Aidy Mujačič. Ve workshopu se všichni zájemci naučí bosenskou židovskou píseň, jejíž kořeny jsou ve středověkém Španělsku, z něhož byli Židé v 15. století vyhnáni,“ uvedla mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová. Součástí workshopu je i přesah k nedávné minulosti, kdy došlo v 90. letech 20. století k válce na území bývalé Jugoslávie.

„Osobní zážitky lektorky workshopu tvoří pozadí vysvětlující potřebu zachování multikulturního světa a potřeby respektu k jiným náboženstvím, jazykům a zvykům,“ uvedla za organizátory festivalu Jana Slovenčíková.

Závěrečný den festivalu nabídne koncert Big Bandu Josefa Hájka s Peterem Lipou a divadelní představení Hlupáci z Chelmu a jejich příbuzní. Vystoupí klezmerová kapela Kaschauer Klezmer Band ze Slovenska, hudební skupina Rabi Gabi a.G a taneční soubor Hradišťan. Více informací je k dispozici na webových stránkách festivalu.

Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní Šachova synagoga z 16. století je druhou nejstarší na Moravě a čtvrtou nejstarší v České republice. Rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté.

Reklama

Doporučované