Hlavní obsah

Holič: Jestli si Schillerová účes dělá sama, kadeřnictví ji ráda zaměstnají

Rozhovor se zástupcem holičů Petrem Kuckem nejen o novém účesu Aleny Schillerové.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Provokativní fotografie ministryně financí Aleny Schillerové vyvolala na Instagramu obrovský poprask. Za normálních okolností by její dokonalý účes nikdo neřešil, nyní je kvůli zavřeným salonům krásy trnem v oku nejen kadeřníkům.

Článek

Ministryně Alena Schillerová před dvěma dny umístila na svůj Instagram fotku v dokonalém účesu a s popiskem: „Takový ten pocit, kdy vyjdete dopoledne před dům a už víte, o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit.“

Foto: Instagram.com/Alenaschillerova

Instagramový příspěvek Aleny Schillerové.

Většina lidí to brala jako jasnou narážku na její nový účes – stála totiž před vyhlášeným kadeřnickým salonem Oskar. Před dvěma dny to ještě nikdo neřešil, protože nový střih a barvu mohl ministryni udělat kterýkoliv kadeřník u ní doma.

Jenže včera na tiskové konferenci vlády se citlivé téma kadeřníků, jejich uzavřených provozoven a práce u zákazníků doma znovu otevřelo. A tentokrát zaznělo jasné ne od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Dnes podle serveru Novinky.cz obrátil a práce kadeřníků u klientů je legální, jakkoliv ji ministerstvo nedoporučuje.

Jak to je, neví nikdo

Zda mohou kadeřníci – a stejně tak kosmetičky či manikérky – provozovat své služby u klientů doma jakožto v mobilní provozovně, nedokáže s jistotou říct ani Ministerstvo zdravotnictví, ani Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zástupce českých holičství a jednatel Gentlemen Brothers Petr Kucek má ale jasno: „Od začátku, co to nařízení platilo, byl zákaz nabízení našich služeb v provozovnách. Ministerstvo průmyslu a obchodu na svých stránkách BusinessInfo uvedlo, že kadeřnické, a tuším, že i manikérské a kosmetické služby lze provádět minimálně doma u klientů. Provozovna ze živnostenského zákona je ale i mobilní provozovna, což je právě to stříhání u klientů, takže už od začátku byla služba holičství a kadeřníků zakázána zcela.“

Kucek při pátrání po informacích zjistil, že ani autority v tom nemají jasno: „Volali jsme na krajské hygieny, každá nám říkala něco jiného, nikdo nedokázal říct tu informaci správně.“ On a společnost Gentlemen Brothers proto tyto služby nenabízí. Například společnost 100CZK si ale na kadeřnictví, kosmetice nebo úpravách nehtů doma postavila reklamu a tvrdí, že se jedná o legální činnost posvěcenou MPO.

Kadeřníci jsou teprve v polovině zákazu

Kadeřníci a další provozovatelé služeb jsou nyní pod velkým tlakem: jednak ze strany zákazníků, kteří se často chtějí nechat ostříhat třeba doma ve sklepě, na chodbě nebo v garáži, a jednak z finančních důvodů.

„Teď je doba, kdy se všechno láme. Pět týdnů máme zavřeno a pět týdnů ještě zavřeno mít budeme. Na začátku jsme se dívali na to, jak nám vláda pomůže, vypadalo to hezky optimisticky, ale každým dnem jsme zjišťovali, že ta pomoc se jako pomoc pouze tváří. Je to jakási reklama, ale realita je úplně jiná. Kolik firem nevydrží, si netroufnu říct, ale rozhodně to procento bude vysoké. Zákaz činnosti vede k tomu, že malí živnostníci budou stříhat u klientů doma, a to i přes zákaz, protože je to takřka nekontrolovatelné,“ popisuje současnou situaci Kucek.

Pokud tedy ministryně financí Alena Schillerová chtěla „provokovat“, měla být s ohledem na zavřené provozovny zřejmě empatičtější. Dobrou reklamu totiž neudělala ani zavřenému kadeřnickému salonu, který se proti tomu, že by se přes zákaz o její účes postaral, ohradil.

Petr Kucek má ale jasno: „Na fotce je vidět, že ten střih je rozhodně zkrácený a má novou barvu. Můžeme se samozřejmě dohadovat, jestli si to barvila doma sama, pokud ano, tak si myslím, že až skončí v pozici ministryně financí, leckteré kadeřnictví ji rádo přijme.“

Které to bude, je s ohledem na komentáře pod fotografií těžké předvídat. Že to ale Alena Schillerová se svými vlasy umí, přiznala před pár dny kolegovi Václavu Dolejšímu v pořadu Neboli.

Alena Schillerová v pořadu Neboli Václava Dolejšího.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované