Hlavní obsah

Holice budou zveřejňovat kulturní akce na youtube

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Holice na Pardubicku začnou od úterý zveřejňovat na svém youtube kanálu záznamy kulturních akcí. Půjde o přehlídku amatérské tvorby. ČTK to řekl starosta Ondřej Výborný (PRO Holice).

Článek

Město chce lidem dvakrát týdně zpřístupnit kulturu v době nouzového stavu alespoň on-line.

„Akci jsme nazvali Kultura v éteru. Dáme tam koncerty nebo divadelní představení. Je to pěkný exkurz do života našich ochotníků,“ řekl starosta.

V úterý od 18:00 je naplánovaný koncert ZUŠ a vystoupení orchestru Kulturního domu Holice. Ve čtvrtek ve stejný čas začne představení ochotníků a po něm bude umělecké čtení.

V Holicích žije přes 6200 obyvatel, aktuálně je podle starosty prokázaná nákaza koronavirem u 2,5 procenta z nich. Město nabízí osamoceným lidem, že jim zařídí nákupy nebo doveze léky. Pomoc zajišťuje kulturní dům a od pátku také dům dětí a mládeže.

„Zájem je malý, jedná se o jednotky osob. Pro nás je to pozitivní zpráva, že lidé mají někoho, kdo jim pomůže,“ řekl starosta.

Holice také pořídily dekontaminační přístroj. Dekontaminují jím své budovy nebo dětský domov, ve kterém se vyskytla nákaza. Čištění město provede například i ve školách, až děti půjdou opět do školy.

V září v Holicích vyvolala nervozitu u některých lidí nákaza v sanatoriu Topas, kde byly desítky pozitivních lidí. Šlo o jeden z větších případů po klidnějším létě, který vyvolal i negativní reakce, řekl starosta.

„Zvládli to tam dobře, ale museli se vypořádat s osobními útoky, údajně měli i pomalované dveře. Volala mi paní, že necháme vychcípat půl Holic, používám její slova. Jedna důchodkyně mi zase brečela do telefonu, že ji vnoučata chtějí odvézt z Holic, když jsme to nejnebezpečnější město,“ řekl starosta.

Role města je teď mediační. Podle Výborného by mělo město lidi uklidňovat, ale nedávat jim plané naděje a bez emocí je informovat o aktuální situaci, dodal starosta.

Reklama

Doporučované