Hlavní obsah

Hollywoodská aféra. Juddová a Sorvinová si nezahrály v oscarovém Pánovi prstenů kvůli Weinsteinovi

Peter Jackson neobsadil do Pána prstenů Ashley Juddovou a Miru Sorvinovou. Podlehl prý tlakům Harveyho WeinsteinaVideo: AP

 

Reklama

Oscarový režisér Peter Jackson prohlásil, že pod tlakem neobsadil herečky Ashley Juddovou a Miru Sorvinovou do slavné trilogie Pán prstenů. Až nyní si prý uvědomuje, že podlehl intrikám producenta Harveyho Weinsteina.

Článek

Když Peter Jackson v devadesátých letech pracoval na filmu Pán prstenů, intenzivně se zajímal o obsazení Ashley Juddové a Miry Sorvinové. Produkční společnost Miramax pod vedením Harveyho Weinsteina mu ale oznámila, že pracovat s oběma herečkami je doslova noční můra a Jackson by se měl spolupráci s nimi vyhnout za každou cenu. Ženy prý v minulosti odmítly pohlavní styk s Weinsteinem a letos v rámci kampaně MeeToo vše přiznaly.

Přišly o oscarový film

„Tehdy jsme neměli důvod zpochybňovat, co nám ti pánové říkali, ale zpětně si uvědomuji, že to celé bylo součástí kampaně a snahy poškodit tyto ženy,” svěřil se oscarový režisér Jackson. Výsledkem toho všeho bylo, že Juddová a Sorvinová vypadly z původních plánů pro natáčení Pána prstenů, který se později stal jedním z nejúspěšnějších filmových projektů všech dob. Trilogie získala dohromady 17 Oscarů.

Sorvinová reagovala na Jacksonovo přiznání emotivným tweetem. „Rozbrečela jsem se. Tady to je, potvrzení toho, že Harvey Weinstein vykolejil moji kariéru. Myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá. Děkuji Peteru Jacksonovi za jeho upřímnost,” dodala. Její kolegyně Juddová o poznání strozeji poznamenala: „Dobře si to pamatuji.”

Jackson vyvrátil, že by o sexuálních útocích Harveyho Weinsteina věděl. S bratry Weinsteinovými přesto přestal spolupracovat už dávno, protože se prý chovali jako „druhořadí mafiánští tyrani”. Jejich společnost Miramax, která byla jedním z výkonných producentů Pána prstenů, popírá, že by do castingu jakkoliv zasahovala. Weinstein čelí několika desítkám obvinění ze sexuálního obtěžování i znásilnění, z vedení společnosti byl vyhozen letos v říjnu.

Další obvinění herce Hoffmana

Také amerického oscarového herce Dustina Hoffmana obvinily další tři ženy ze sexuálního obtěžování. Právník filmové hvězdy odmítl jejich tvrzení jako nepravdivá, informoval deník The New York Times. Hoffmana již předtím ze stejného důvodu obvinily další dvě herečky.

Dnes osmdesátiletý Hoffman, jenž se proslavil například jako hrdina snímku Rainman, se sám k novým obviněním nevyjádřil.

Hoffman je jedním z velkých jmen, která se stala součástí aféry kolem sexuální obtěžování a vulgárního chování mocných režisérů, producentů a herců. Ta se rozhořela poté, co desítky žen promluvily o obtěžování ze strany známého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Reklama

Související témata:

Doporučované