Hlavní obsah

Hollywoodské hvězdy stojí za Bidenem, Trump okouzlil zápasníky

Foto: Profimedia.cz

Herec George Clooney pomáhal Joeu Bidenovi s fundraisingovou kampaní.

Reklama

Dva týdny před americkými prezidentskými volbami je jedno vítězství pro dvojici demokratických kandidátů Joe Biden a Kamala Harrisová jisté. Mezi americkými celebritami mají výraznou převahu nad dvojicí Donald Trump a Mike Pence.

Článek

Může být podpora celebrit důležitá v boji o Bílý dům? Pokud ano, měl by před listopadovými volbami demokratický kandidát Joe Biden jasnou výhodu.

Studie z roku 2008 zjistily, že brzká a nadšená podpora televizní hvězdy Oprah Winfreyové přihrála tehdejšímu kandidátovi v demokratických primárkách Baracku Obamovi zhruba milion hlasů. „Efekt Oprah“ podle vědců rozhodl v souboji mezi Obamou a Hillary Clintonovou.

V samotných prezidentských volbách ale až dosud ke stejnému jevu nedošlo. Vědci se spíše domnívají, že celebrity mohou pro svého kandidáta udělat především to, že vyzvou své fanoušky k účasti ve volbách. Oslovit přitom mohou obrovské publikum: například zpěvačka Taylor Swift ve svém úvodníku v časopise V vyzvala k volbě Bidena a Harrisové. Svůj příspěvek zároveň sdílela na Instagramu, kde má 140 milionů sledujících.

Reklama

Doporučované