Hlavní obsah

Holokaust na Instagramu. Příběh 13leté Židovky přibližuje nacistická zvěrstva mladým

Příběh Evy Heymanové, oběti židovského holokaustu, vyprávěný na Instagramu.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Projekt „Evin příběh” převypravuje deníkové záznamy třináctileté maďarské Židovky během holokaustu. Forma má přiblížit problematiku dnešní mladé generaci, celý příběh se totiž odehrává na instagramovém účtu.

Článek

„Milý deníčku, ty jsi ten nejšťastnější, protože nemůžeš cítit velké neštěstí, které se nám přihodilo,” píše mladá Židovka Eva Heymanová 19. března 1944. Zemřela o pouhých několik měsíců později, v říjnu v osvětimské plynové komoře.

V 70 krátkých příbězích, tzv, Instastories, má postupně vyjít celý Evin deník, který si začala psát v květnu 1944, kdy slavila své třinácté narozeniny, pouhý měsíc před nacistickou invazí do Maďarska. Od středy, kdy Izrael slavil Den památky obětí holokaustu, se na instagramovém účtu eva.stories objevují jednotlivé dny a příběhy z Evina života. Od oslavy narozenin, představení rodiny až po cestu transportem do koncentračního tábora.

Projekt vymysleli Mati a Maya Kochovi, otec s dcerou žijící v Izraeli. „Hledali jsme cestu, jak se vypořádat se vzpomínkami na holokaust a přiblížit ho dnešní mladé generaci,” vysvětluje pro CNN sedmapadesátiletý Mati Koch, zakladatel technologické firmy Vocativ, která se zabývá tzv. deep webem.

Videospoty se natáčely v ukrajinském Lvově. Herečka, která hraje Evu Heymanovou, točí dramatické scény na svůj iPhone, tedy tak, jak by to podle tvůrců udělal každý dnešní teenager.

Projekt má v Izraeli i kritiky. Ve sloupku izraelských novin Haaretz píše učitelka Yuval Mendelsonová: „Cesta od tohoto projektu k selfie u brány Osvětimi je krátká.”

Tvůrci ale na kritiku reagují argumenty, že chtějí nabízet uživatelům sociálních sítí a zejména Instagramu vážnější a důležitější obsah, než na nich najdou nyní. „Nejsilnější cesta, jak opravu ukázat, co se dělo během holokaustu, je mluvit s přeživším, který si všechno prožil, my jsme vymysleli kreativnější a ještě silnější způsob. Hlavně pro ty nejmladší generace, které už nebudou mít možnost hovořit s pamětníky,“ řekla CNN sedmadvacetiletá Maya Kochová.

Evin deník byl publikován v roce 1974. Žila s prarodiči v Oradeu, které se nachází v dnešním Rumunsku.

Reklama

Doporučované