Hlavní obsah

Záchranu pro živnostníky zaplatí i obce. „Holt budete jezdit přes díry“

Foto: vlada.cz

Starostové hledají, kde budou škrtat. Ministryně financí Alena Schillerová prosadila návrh, že na kompenzacích pro živnostníky se budou podílet i města a obce.

Reklama

aktualizováno •

Města a obce upozorňují, že pokud mají nést část nákladů za výplatu státních kompenzací pro živnostníky, nezbudou jim peníze na konkrétní investice. Doplatí na to běžné opravy i plánované projekty.

Článek

Řada starostů už hledá, kde by v obecních a městských rozpočtech mohli ušetřit. A přiznávají, že situace je natolik napjatá, že raději rovnou odkládají pro občany důležité, ale zároveň zbytné investice, jako je oprava vozovek, sázení zeleně, výstavba a oprava dětských hřišť nebo zateplování obecních domů.

„Prostě budou lidé jezdit přes díry a holt se budou děti houpat na nehezkých houpačkách,“ konstatuje Petra Pecková, starostka Mnichovic ve Středočeském kraji.

„Chtěli jsme dělat nové hřiště, opravovat komunikaci, dělat nové chodníky a chtěli jsme opravovat střechu na radnici,“ vypočítává Radek Lípa, starosta města Zákupy v Libereckém kraji, co všechno je v ohrožení.

Městům a obcím se totiž doslova před očima smrskávají jejich příjmy složené zejména z rozpočtového určení daní, tedy peněz, které vybere stát od lidí. Problémy jsou přitom dva. Za prvé se snižuje výběr daní kvůli útlumu ekonomiky. K tomu navíc poslanci právě teď rozhodují o tom, jestli obecní kasy ponesou i část nákladů na vyplácení kompenzačního příspěvku pro podnikatele – to by podle starostky Mnichovic mohlo představovat další pětiprocentní propad příjmů.

Poslanecká sněmovna ve středu přijala zákon, který zajistí výplatu kompenzačního bonusu pro živnostníky a společníky malých s. r. o. ve výši 500 korun denně kvůli výpadkům příjmů způsobených koronavirovými opatřeními. Podle odpůrců může připravit současný způsob výplaty příspěvku obce o 11 miliard a kraje o čtyři miliardy korun. Zákon stanoví, že takzvaný kompenzační bonus, tedy zmíněný příspěvek živnostníkům a dalším OSVČ postiženým dopady epidemie, je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, tedy zaměstnanců. Jde ale o sdílenou daň, o kterou se státní rozpočet dělí s kraji a obcemi.

V úterý ve večerních hodinách pak poslanci přijali výzvu, která vládě ukládá vypracovat řešení, jež má obcím nahradit výpadky těchto příjmů, a to až do celkové výše 15 miliard korun. Naopak nepřijali další návrhy, které vládě dávaly jasnější termíny na tento úkol a například i konkrétnější částky náhrad pro obce a kraje.

Například návrh poslance Martina Kupky z ODS, který byl nejblíže přijetí, počítal s jednorázovou náhradou 1000 korun obcím za každého obyvatele, vláda navíc měla přijít s řešením do 3. června.

Stejný problém s plněním rozpočtu hlásí města a obce ze všech krajů. Starostové zmiňují, že vlastně nevědí, na co budou mít letos peníze.

„Netušíme, co to udělá. Něco rušit budeme, ale zatím nevím co,“ popisuje aktuální situaci Iveta Pořízková, starostka Přemyslovic v Olomouckém kraji.

„Teď už určitě víme, že nebudeme realizovat opravu chodníků. Měli jsme v plánu rekonstrukci obecního úřadu a rádi bychom se pustili do opravy hřiště,“ říká například Miloš Buroň, starosta Blešna na Královéhradecku.

Starostové hledají, co lze zrušit

V České Kamenici měli v plánu letos postavit tři dětská hřiště. Nakonec se podle starosty Jana Papajanovského spokojí s jedním.

V Zákupech plánovali stavět novou hasičárnu, na kterou si vyjednali dotaci 7,5 milionu korun, dalších 7,5 milionu korun měli zaplatit ze svého.

„Tu holt letos dělat nebudeme,“ řekl starosta Radek Lípa.

Město Budišov nad Budišovkou pozastavilo zateplování pěti bytových domů. „Běžnou údržbu škrtáme,“ říká starosta Patrik Schramm, který se podobně jako řada jeho kolegů dostal do palčivé situace – na letošní rok měli naplánovanou řadu velkých investic, z nichž některé už jsou rozjeté, a nejdou proto zastavit. Teď tak hledají úspory, kde to jde.

Stejný problém má i starostka Mnichovic, která řeší, že bude mít rozpočet nižší o téměř 16 milionů korun a zároveň má rozjednanou řadu investic – od kanalizace a vodovodů přes cyklostezky až po bezbariérový přístup na vlakové nádraží.

Starostka Petra Pecková proto na sociálních sítích zveřejnila seznam investic, které jsou zbytné a bude je muset zrušit. Zmiňuje opravu dětského hřiště, úpravu parku, opravu místních komunikací, výtah pro imobilní občany na radnici nebo hezčí řešení pro sběr tříděného odpadu.

„Sáhli jsme i na zeleň,“ líčí starostka a dodává, že letos za květen mají plnění rozpočtu o 37 procent nižší než loni.

Seznam Zprávy oslovily deset starostů napříč Českou republikou. Pro devět z nich představuje snižování rozpočtu a podíl i na kompenzacích pro živnostníky problém.

Kladně se k problematice stavěl jen starosta obce Vintířov Marek Choc. „Je to výjimečná situace, peníze jsou potřeba jinde,“ řekl Seznam Zprávám. Podle něj nebude kvůli nižším nákladům třeba v obci rušit investice nebo opravy.

„Bylo zřejmé, že to bude ze sdílených daní. Je potřeba si uvědomit, že zákon vznikal přes noc, psali jsme ho velmi rychle, nešlo to standardním připomínkovým řízením. Přijímalo se to v legislativní nouzi právě proto, aby lidé dosáhli na pomoc co nejrychleji,“ reagovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pro deník Právo na dotaz, proč podíl na kompenzačním bonusu pro živnostníky neprobírala s městy a obcemi.

Podle ministryně to byla jediná možnost, jak kompenzace vyplácet prostřednictvím finančních úřadů.

Reklama

Doporučované