Hlavní obsah

Holuba v aukci prodali za 32 milionů korun, ptáka přirovnávají k Messimu

Potomci Armanda se prodávají za více než 20 000 eur.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Dva Číňané si koupili závodního holuba v přepočtu za 32 milionů korun. Pták se jmenuje Armando a přirovnávají ho k Messimu holubích závodů. Cena, za kterou se Armando prodal, více než trojnásobně překonala dosavadní rekord za nejdražšího prodaného ptáka.

Článek

Na aukci poštovních holubů v Belgii padl tento víkend rekord, když se jeden z nabízených opeřených šampionů prodal za 1,25 milionu eur (32 milionů korun). Holuba jménem Armando získal od jeho vlámského majitele kupec v Číně. Podle aukční síně tak obchod potvrdil, že pták je zřejmě „nejlepším holubem pro dálkové lety všech dob“, napsal deník The Independent.

Předchozí rekord z aukcí poštovních holubů Armando překonal několikanásobně, protože do té doby byl nejdražším ptákem holub prodaný za 376 000 eur (9,6 milionu korun). „Tenhle holub na závodech dosáhl rekordu, kterému se nikdy žádný jiný holub ani nepřiblížil. Pokud bychom to srovnali s fotbalem – pak se tady bavíme o úrovni Ronalda nebo Messiho,“ popsal kvalitu vydraženého ptáka Nikolaas Gyselbrecht z aukční síně.

O holuba Armanda svedli zájemci tvrdý souboj a cenu nakonec vyšroubovali dva kupci z Číny, kteří o něj soupeřili během přihazování po telefonu. Ačkoli konečná cena je i podle znalců značná, majiteli se nakonec může holub jako investice vyplatit.

Holubí šampion se sice ve svých pěti letech už závodů v Evropě neúčastní, ale stále může soutěžit v Číně, kde se ceny pro vítěze ptačích klání šplhají až k sedmimístným částkám, upozornila agentura Reuters. Dalším zdrojem příjmů může být chov, protože potomci tohoto závodníka se na aukcích běžně prodávají i za více než 20 000 eur (500 000 korun).

Reklama

Doporučované