Hlavní obsah

Holubi pro krásu a užitek: Jak to vypadá, když chováte plemeno na soutěž krásy

O výstavních holubech s chovatelem Ondřejem Matoušem. Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Hereckými hvězdami mohou být i zvířata - například holubi. A ten, kdo jim opravdu rozumí, je Ondřej Matouš. Holuby chová a vozí je na soutěže krásy. Na výstavách jsou celebritami.

Článek

Ondřej Matouš je ředitelem výstaviště v Lysé nad Labem, ale také chovatelem vzácných plemen holubů, doma jich má 40 párů. „Tito holubi jsou vyšlechtění pro krásu. Je to plemeno gigant homer, které vzniklo v Americe na začátku minulého století, v roce 1978 bylo dovezeno do České republiky a šlechtí se i u nás,” vysvětuje Ondřej Matouš.

Jsou těžcí a nelétají, oku laika by mohli stavbou těla připomínat spíš slepice, ale jsou opravdu krásní, Ondřej Matouš chová čtyři barevné rázy. Jezdí s nimi na soutěže krásy, dalo by se říct, na takovou holubí miss. „Příprava na soutěže ale není jen tak, holubům se musí očistit běháky a zobák, který se většinou i zapilovává.”

Ondřejovi holubi se pohybují na hranici 95 až 97 bodů ze stobodového maxima. Ondřej Matouš je úřadujícím mistrem republiky i Evropy, v chovu má v letošním roce sedm šampionů ze speciálních výstav. Chovatelství holubů je doménou Evropy a evropské mistrovství je nejvyšší metou.

Reklama

Doporučované