Hlavní obsah

Home Credit chtěl spolupracovat i s „matfyzem“. Jenže neposlal ani vstupní poplatek

Nevyšla ani druhá spolupráce Home Creditu s Univerzitou Karlovou.

Reklama

Krach spolupráce mezi firmou Home Credit a Univerzitou Karlovou není první nedotažený pokus této firmy na akademické půdě. Úvěrová společnost měla v minulosti zájem o spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou UK. Peníze, které měly sloužit jako počáteční administrativní poplatek, ale fakultě nikdy nepřišly.

Článek

Mělo jít o partnerství, díky kterému by se dostali studenti k materiálům z praxe a Home Credit by naopak mohl využívat univerzitní kapacity na řešení složitých matematických úloh. Jenomže ani tato smlouva mezi Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy a úvěrovou společností nedopadla.

Podle katedry proto, že společnost Home Credit v předepsaném datu neposlala 80 tisíc korun, které mají sloužit jako vstupní administrativní poplatek.

„Takhle to děláme s každou jinou firmou,“ vysvětlil Luboš Veverka z oddělení mediální komunikace fakulty. Podle něj dále nezkoumali, proč firma poplatek na účet katedry nesložila, a smlouvu o partnerství tak považují za neplatnou.

Mluvčí společnosti Home Credit Milan Tománek během pátku na opakovaný dotaz, proč nesložili 80 tisíc korun, nereagoval.

Už ve čtvrtek ale redakci řekl, že smlouvu s Matematicko-fyzikální fakultou nechce komentovat.

„Už se nám to stalo, asi u tří firem,“ doplňuje Veverka s tím, že partnerský program má Matematicko-fyzikální fakulta uzavřený se zhruba 40 firmami.

Celý program funguje už několik let a jde o reakci na dřívější jednání různých firem, které se snažily studenty přesvědčit, aby pro ně šli místo studií pracovat.

Partnerský program se snaží tuto situaci vyřešit tak, že firmy mohou přes pedagogy nabízet studentům témata ke zpracování jako diplomové práce. Studenti se dostanou do kontaktu s praxí a firmy pak mohou delegovat některé zapeklitější problémy na studenty.

Smlouva s fakultou byla uzavřena začátkem září. Časově tak předcházela uzavřenému partnerství s celou Univerzitou Karlovou. Ta škole slibovala přísun půl milionu korun po tři školní roky.

Po kritice spojení univerzity s úvěrovou firmou se rozhodl Home Credit ve čtvrtek od smlouvy odstoupit. „Nechceme být nadále vtahováni do iracionální debaty o smyslu naší spolupráce, kterou oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena,“ zdůvodnila svůj krok společnost na sociální síti Twitter.

Reklama

Doporučované