Hlavní obsah

Home Credit po vlně kritiky vypověděl smlouvu s Univerzitou Karlovou

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Škola se s bankovní firmou domluvila na tříleté spolupráci, Home Credit měl v rámci smlouvy univerzitě poskytnout 1,5 milionu korun. Ve hře je nyní i podpora matematicko-fyzikální fakulty.

Článek

Po několikadenní kritice domluvené spolupráce mezi Univerzitou Karlovou a úvěrovou společností Home Credit, která patří pod PPF Petra Kellnera, se společnost rozhodla smlouvu vypovědět.

„Home Credit se dnes rozhodl od smlouvy s UK odstoupit. Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena. Přejeme UK vše dobré,“ uvedl mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Především vedení univerzity se stalo po oznámení spolupráce terčem kritiky. Obavy jako první vyjádřili odborníci z katedry sinologie. Ve středu smlouvu kritizovala i filozofická fakulta či profesor Jiří Přibáň z cardiffské univerzity, univerzita tím podle něj ztratila morální kredit.

Stovky studentů a pracovníků univerzity následně vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil a aby se věcí zabýval akademický senát. Zastupitel Prahy 5 Adam Rut (Piráti) vyhlásil na Facebooku pro univerzitu veřejnou sbírku. Chtěl tak shromáždit 1,5 milionu korun namísto sumy, kterou firma slíbila UK během tří let poskytnout. UK oponovala, že smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod.

Home Credit patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Signatáři výzvy uvádějí, že se firma „neodpovědným úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí“. Uvedli také, že smlouvy byly uzavřeny bez předchozího projednání s akademickým senátem.

V podobné duchu se nese i otevřený dopis čtyř stovek studentů a akademiků. „Uzavření spolupráce s firmou Home Credit je další v řadě aktů současného vedení Univerzity Karlovy, kdy byla dána přednost finančním či pragmatickým výhodám před úvahou o etických důsledcích,“ uvádí se v něm mimo jiné. „Partnerská smlouva je uzavřena na částku, která je vzhledem k celkovému rozpočtu Univerzity Karlovy, jenž čítá několik miliard, naprosto minimální. Nejstarší a nejslavnější česká univerzita tak prodává své jméno za ‚drobné,“ uvádí se v dalším z otevřených dopisů, který je zároveň peticí.

Otázkou nyní je, jestli stejný osud postihne i starší smlouvu, kterou má Home Credit s Matematicko-fyzikální fakultou UK. Tu uzavřela v srpnu tohoto roku. Roční podpora pro školu, kterou absolvoval spolumajitel Home Creditu miliardář Jiří Šmejc, je 80 tisíc.

Jestli výpověď spolupráce přijde i v tomto případě, nechtěl mluvčí Home Credit komentovat.

Nejsou to mimochodem jediné partnerské smlouvy, které má nebo měl s vysokými školami Home Credit uzavřené.

Smlouvu o partnerství měla splátková společnost třeba ve školním roce 2016/2017 s Provozně ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Hlavním partnerem se stala za sto padesát tisíc.

V loňském roce uzavřela „zlaté partnerství“ za 200 tisíc s Fakultou informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze.

A ve stejné době, jako proběhl podpis s Karlovou univerzitou, tedy na počátku října, se Home Credit stal bronzovým sponzorem za 60 tisíc bez DPH na VUT v Brně, rovněž na Fakultě informačních technologií.

Reklama

Doporučované