Hlavní obsah

Home office napořád. Avast chce lidem nabídnout trvalou práci z domova

Rozhovor se zakladatelem Avastu Pavlem Baudišem.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Avast uvažuje, že nevrátí všechny zaměstnance do kanceláří. V interním průzkumu mu totiž vyšlo, že 40 procent lidí chce trvale pracovat z domova, a tak jim to firma chce nabídnout. SZ to řekl to zakladatel firmy Pavel Baudiš.

Článek

„Svět, na který jsme byli zvyklí kolem nás, je svým způsobem hrozně křehký,“ říká o pandemii koronaviru jeden ze zakladatelů Avastu a jeden z osmi českých dolarových miliardářů Pavel Baudiš. Český antivirový gigant ale právě díky světové nákaze zjistil, že ke svému fungování nepotřebuje, aby jeho zaměstnanci chodili do práce.

Avast byl jednou z prvních společností, která okamžitě komplet přešla na home office. Do kanceláří v Praze, Brně a na Slovensku se pak sice zaměstnanci koncem června vrátili, ale jen na pár týdnů – už od srpna jsou opět doma a ukazuje se, že části lidí to takto vyhovuje a do práce se vrátit nechce. A firma s tím nemá žádný problém.

„Spousta lidí projevila zájem, že by trvale pracovali z domova,“ říká Baudiš s tím, že v rámci Avastu dojde ke změnám.

„Ten, kdo bude chtít v normální situaci chodit do práce a bude mít svůj stůl jako dosud, bude vyčleněný. Řada lidí ale bude mít sdílené kancelářské prostory a budou tam docházet třeba jen jednou, dvakrát týdně. A zbytek dní bude pracovat z domova,“ dodává Baudiš s tím, že už si firma celosvětově udělala interní průzkum, kolik lidí už zpět do kanceláří nechce a domácí práce jim bude vyhovovat i poté, co nákaza odezní.

Je to náročné, ale dá se to zorganizovat

„Kolem čtyřiceti procent řeklo, že by dalo přednost trvalé práci z domova,“ říká Baudiš s tím, že i když bude takovýto režim náročný, dá se zorganizovat.

Otázka přebytečných kancelářských prostor je však podle něj zatím předčasná. „Koncem loňského roku jsme tam byli našlapaní hlava na hlavě. Uvažovali jsme, jakým způsobem by se to dalo rozšířit. Dneska je situace úplně jiná, ale to konkrétní řešení záleží na tom, jak se vše bude vyvíjet a kolik procent lidí bude mít zájem z domova pracovat.“

Kancelářský nábytek si vezměte domů

Baudiš se domnívá, že čísla z průzkumu se ještě mohou změnit a některým lidem se po kolektivu zasteskne. Upozorňuje také na to, že pobyt v kanceláři má kromě řady nevýhod i své výhody. Ať už jde o fakt, že prostory jsou vybavené klimatizací, k dispozici jsou firemní kantýna nebo kvalitní nábytek.

„Teď jsme některým zaměstnancům povolili, aby si ho odvezli domů a používali doma. Ale zase to není řešení pro všechny. Někde se to prostě nevejde,“ dodává Baudiš s tím, že se domnívá, že lidí, kteří nakonec budou chtít natrvalo zůstat doma, bude méně než 40 procent.

„Můj odhad je, že až ta pandemie celá skončí, až se to všechno vrátí k normálu, klesne to třeba na dvacet, pětadvacet procent lidí, kteří by trvale chtěli pracovat z domova.“

Avastu se v prvním pololetí letošního roku dařilo i finančně. Zvedl se počet uživatelů a tržby se v přepočtu vyšplhaly lehce přes 9,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované