Hlavní obsah

První tvrdá čísla: pracovat v home office se lidem prodražilo

Domácnosti zaplatí za elektřinu v průměru až o pět procent více než loni. Kvůli home office. Ilustrační fotografie.Video: Jan Marek

 

Reklama

Koronavirová pandemie, následný nouzový stav a přesun zaměstnanců domů na home office se už promítají také do složenek za elektřinu. Domácnosti letos spotřebovaly víc proudu než loni.

Článek

Češi kvůli koronakrizi spotřebovali výrazně více elektrické energie. Podle údajů společnosti ČEZ Distribuce je celkový rozdíl v období leden až listopad více než pětiprocentní.

Nejvíce se spotřeba elektřiny v domácnostech v tomto roce zvedala v pandemicky rizikových měsících. V listopadu byla vyšší o 9,5 procenta, na stejné hodnoty vyskočila spotřeba energií v březnu a v říjnu hlásí ČEZ dokonce nárůst v domácnostech o více než 10 procent.

Domácnosti rostou, firmy padají

Energetický regulační úřad má zatím k dispozici jen čísla za první pololetí. I tady je ale jasně patrný naprosto stejný trend.

„Z průměrných čísel se podle očekávání vymykaly domácnosti, jejichž členové více času trávili doma. V prvním čtvrtletí zvýšily svou spotřebu meziročně o více než procento. Ve druhém čtvrtletí, jak se zpřísňovala opatření, byl nárůst spotřeby domácností již téměř pětiprocentní,“ říká Stanislav Trávníček z ERÚ.

Zatímco spotřeba domácností roste, u velkých odběratelů, tedy třeba fabrik a závodů, je situace zcela opačná. „Celková spotřeba je dosud zhruba o čtyři procenta nižší než v loňském roce. Domácnosti sice spotřebovávají více, ale výrazně méně podnikatelé a průmysl, tedy ti velcí spotřebitelé. Vůbec nejvíce se spotřeba snížila v dubnu a zejména v květnu, kdy přestali vyrábět největší české podniky a jejich subdodavatelé. Spotřeba se tak v dubnu a květnu propadla o 12, respektive 13 procent,“ potvrzuje mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Podle údajů ČEZ Distribuce, které mají Seznam Zprávy k dispozici, je navíc zřejmé, že spotřeba velkých odběratelů se ani v létě nevrátila na loňské hodnoty.

„K největšímu poklesu ve spotřebě elektrické energie došlo v dubnu a květnu letošního roku, kdy celková spotřeba klesla v průměru o 13 procent. Od června se spotřeba elektřiny pozvolna zvyšovala,“ dodává za dalšího dodavatele energií, společnost E.ON Distribuce, mluvčí firmy Martina Slavíková.

Regulovaná složka elektřiny jde dolů

Domácnostem ale může nahrávat fakt, že ceny regulované složky elektřiny šly dolů. Na jaře je srazila snížená poptávka po energiích, protože některé podniky pozastavily výrobu. Teď jsou ceny na svých předkoronavirových hodnotách. „Absolutní pokles regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti ERÚ naposledy oznamoval v listopadu roku 2014,“ dodává Trávníček.

Reklama

Doporučované