Hlavní obsah

Homosexuální styk v Indii už není trestný

Duhová vlajka hnutí LGBT.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Zákon byl zrušen už v roce 2009, po nátlaku některých skupin byl ale v roce 2013 obnoven.

Článek

Indický nejvyšší soud rozhodl, že dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami již nebude považován za trestný čin. Podle dosavadního platného zákona z koloniálního období hrozilo v Indii za pohlavní styk mezi homosexuály desetileté vězení. Stejnopohlavní styk byl trestný podle zákona 377 o nepřirozeném trestném činu. Nepřirozený trestný čin zahrnoval orální nebo anální styk se ženou, mužem nebo zvířetem.

Ačkoli mohly být odsouzeny i heterosexuální páry, a zákon v sobě obsahoval i sodomii, nejvíce jím trpěli homosexuálové.

V roce 2009 soud v metropoli Dillí homosexuální styk dekriminalizoval. Jeho rozhodnutí ale v roce 2013 zvrátil nejvyšší soud, který obnovil platnost zákona z roku 1861, jenž pohlavní styk mezi homosexuály zakazuje. Zdůvodnil to tehdy tím, že měnit zákony má parlament, nikoli soudy. V roce 2016 ale nejvyšší soud uvedl, že záležitost znovu přezkoumá.

Předseda nejvyššího soudu Dípák Míšrá při čtení rozsudku řekl, že „kriminalizace tělesného styku je iracionální, despotická a průkazně protiústavní“. Po vynesení rozsudku podle BBC příznivci zrušení vně soudu neskrývali své nadšení, někteří propukli v pláč.

Aktivisté bojující za lidská práva dnešní verdikt nejvyššího soudu přivítali. „Díky všem, kteří proti tomuto předsudku bojovali. Dnešek je dobrým dnem pro lidská práva,“ uvedl šéf jihoasijské pobočky organizace Human Rights Watch.

Přestože zmíněný zákon se v Indii jen výjimečně používal k trestnímu stíhání homosexuálů za dobrovolný sex, organizace bojující za práva homosexuálů i skupiny ochraňující lidská práva si stěžovala, že policie ho často uplatňuje k zastrašování gayů a leseb.

Reklama

Doporučované