Hlavní obsah

Homosexuálové jsou „postižení“, napsal poslanec hnutí ANO. Omluvu po něm chce i Šlechtová

Foto: ČTK, ČTK

Poslanec hnutí ANO za Olomoucký kraj Milan Brázdil.

Reklama

Výrok poslance hnutí ANO Milana Brázdila o homosexuálech vyvolal vlnu kritiky. Omluvu po odpůrci stejnopohlavních manželství chce například i bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová.

Článek

Končící vláda v demisi minulý pátek podpořila poslanecký návrh, aby homosexuálové mohli uzavírat manželství rovnocenná těm, ve kterých žijí heterosexuálové. Naproti tomu chce ale jiná skupina poslanců změnit ústavu tak, aby bylo manželství definováno jen jako svazek muže a ženy.

Olomoucká lékařka Vendula Svobodová obeslala právě poslance snažící se zabránit stejnopohlavním manželstvím s tím, že by se s nimi ráda setkala a na základě zkušenosti z vlastního homosexuálního vztahu jim vysvětlila možné následky jejich návrhu.

Osloven byl i poslanec hnutí ANO a taktéž lékař Milan Brázdil.

„Můžeme se vidět, ale nemusíme. Já nejsem takový hňup, za kterého mne máte. Mimoni jsou mimo a já jsem, zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti,“ napsal Brázdil Svobodové v e-mailové konverzaci, kterou zveřejnil server Olomoucká drbna.

Hlavně na sociálních sítích vyvolala Brázdilova slova - a hlavně ta o „postižených lidech“ - mnoho odmítavých reakcí.

Ve čtvrtek svého kolegu z poslaneckého klubu hnutí ANO vyzvala k omluvě i exministryně Karla Šlechtová. „Doufám, že měl horečku a že jako poslanec volený voliči do Sněmovny se omluví celé gay komunitě,“ napsala Šlechtová na Twitter.

Sám poslanec Brázdil svých slov nijak nelituje a stojí si za nimi. Na dotaz Seznam Zpráv, zda plánuje vyslyšet výzvu kolegyně Šlechtové, odpověděl stručně v SMS zprávě: „Zajdu za ní.“

Na přímý dotaz, zda se plánuje za svá slova omluvit, odpověděl, že ne. „Není za co (se omlouvat). Stejnopohlavní páry nemůžou mít své děti. To opravdu nejde. A hájím to, že manželství je mezi mužem a ženou,“ reagoval poslanec Brázdil.

Reklama

Doporučované