Hlavní obsah

Homosexuálové mají právo na manželství. Jsem ráda, že dcera je s přítelkyní šťastná, přiznává Mihulová

Alena Mihulová o novém seriálu Přijela pouť, divokých 90. letech i vztahu s režisérem Karlem Kachyňou.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Říká, že se sama kdysi bála řečí ostatních lidí. Proto herečka Alena Mihulová deset roků tajila svůj vztah s o 41 let starším režisérem Karlem Kachyňou. U své dcery ale oceňuje, že neudělala podobnou chybu.

Článek

„Potěšilo mě, že dcera chce žít od začátku v pravdě. Že mi to řekla. Jestli jsem v něčem byla dobrá matka, pak v tom, že viděla, jak se dají věci v životě zvládnout. Asi mi důvěřovala, že ji takhle přijmu,“ říká o své dceři Karolíně, která žije s přítelkyní.

„Ani mí konzervativní rodiče s tím neměli problém. Jsem vděčná, že si dcera nemusela zažít deset let skrývání jako já.“

Ale Mihulová ve Výzvě podpořila úmysl části poslanců prosadit novelu občanského zákoníku, která má umožnit stejnopohlavním párům uzavírat manželství, tedy svazek, který řeší mimo jiné nárok na společný majetek a jasně upravuje vztah k dítěti druhého z partnerů.

„Kdybych se uměla líp vyjadřovat, dělala bych za to osvětu a kampaň,“ říká Alena Mihulová.

V rozhovoru se vrací nejen ke vztahu s osudovým mužem, Karlem Kachyňou, s nímž v 17 letech natočila svůj první film Sestřičky (vyhrála konkurs mezi pěti tisíci uchazečkami) a zásadně ovlivnil celý její život, ale i k období, kdy měla málo hereckých příležitostí a procházela si osobní krizí.

Start její druhé herecké kariéry, kterou zažívá dnes, se pojí s veleúspěšným filmem Domácí péče, který natočila před čtyřmi lety a za hlavní roli – opět sestřičky – získala Českého lva, hlavní hereckou cenu v Karlových Varech i na dalších festivalech.

„Pánbůh mě má rád,“ připouští na otázku, jak se po slabších letech dostala k Domácí péči, která jí následně otevřela cestu ke spoustě dalších hereckých příležitostí.

Drsná pouťová 90. léta

V současné době hraje Alena Mihulová kartářku Hanku v seriálu Přijela pouť, který běží na Televizi Seznam a na Stream.cz. Děj příběhu se odehrává na začátku 90. let v prostředí kolotočářských klanů a s pořádně černým humorem líčí drsné metody, jak přežít v měnících se společenských podmínkách.

„Poutě mám ráda. Pod vlivem seriálu je budu mít ještě radši,“ říká ve Výzvě Alena Mihulová.

Co se jí na natáčení seriálu líbilo nejvíc a co se při něm naučila? Jak sama vzpomíná na začátek 90. let, jak se společenská proměna dotkla její branže? Co myslel Karel Kachyňa, když o ní říkal, že může hrát jen jistý typ rolí a kdyby hrála něco jiného, tak si pod sebou podřízne větev?

A jak se jako žena, která je – řečeno slovy její hrdinky ze seriálu Přijela pouť – senzibilní, vidí za dalších dvacet let?

Podívejte se na rozhovor ve videu umístěný nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované