Hlavní obsah

Teroristy ve Španělsku možná zradikalizoval imám z Ripollu

Atentáty ve Španělsku: Policie oznámila, že má nového podezřeléhoVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Španělé zatím vojáky do ulic nepošlou, i když řidič vraždící dodávky uniká. Bezpečnostní úřady jsou přesvědčeny, že za útoky v Katalánsku stojí teroristická buňka čítající nejméně 12 členů.

Článek

Sobotní dění po teroristických útocích v Evropě sledujeme online. 

AKTUALIZOVÁNO / Východošpanělské Katalánsko se vzpamatovává ze dvou propojených teroristických útoků. Ve čtvrtek najela dodávka do lidí v centru Barcelony, v noci na pátek pak auto srazilo chodce v nedalekém městě Cambrils.

Útok v hlavním katalánském městě nepřežilo 13 lidí a dalších nejméně sto je zraněných. V Cambrils policie stihla zareagovat včas a pětici teroristů zneškodnila. I zde však zůstalo sedm zraněných včetně jednoho policisty, jedna žena později zraněním podlehla.

Bezpečnostní úřady jsou přesvědčeny, že za útoky v Katalánsku stojí teroristická buňka čítající nejméně 12 členů. Tři muže policie zatkla v Barceloně. Pět jich bylo zabito při pátečním útoku v Cambrils.

Útočník v pátek odpoledne zabil ve městě na jihozápadě Finska dva lidi. Oba byli podle policie finskými občany. Mezi osmi zraněnými jsou také dva Švédové a jeden Ital. Samotného útočníka policisté střelili do nohy a nyní je v péči lékařů. Vyslechnout ho zatím nebylo možné, uvedla policie.

19:05 - Muslimská komunita z Ripollu oba útoky odsoudila a vyjádřila soustrast rodinám obětí a rovněž solidaritu s Barcelonou, Katalánskem a celým Španělskem. Většina hlavních podezřelých jsou podle dosavadního vyšetřování příslušníci ripollské marocké komunity.

18:40 - Imám z Ripollu. Imám mešity v severošpanělském městě Ripoll Abdelbaki Es Satty je zřejmě mužem, jenž přispěl k radikalizaci buňky, která tento týden útočila ve Španělsku. Podle španělské policie může být Es Satty obětí středečního výbuchu ve městě Alcanar, spojovaného nyní s čtvrtečním útokem v Barceloně a pátečním v Cambrilsu.

Tam policie zastřelila pět členů buňky, tři osoby zatkla v Ripollu a dalšího v Alcanaru. Při policejních domovních raziích byl v Ripollu prohledán i Es Sattyho dům.

Tento imám v červnu náhle odjel a zástupcům mešity pouze řekl, že chce pobýt tři měsíce v Maroku. Od té doby ho ve Španělsku nikdo neviděl. Policie se nyní kloní k názoru, že Es Satty může být osobou, která zemřela v Alcanaru. Právě tam se zřejmě na útoky chystala teroristická buňka, avšak připravené nálože vybuchly. K atentátům pak byly použity automobily.

5 ukázek, jak útok v Barceloně vyvolal vlnu lidskosti.Video: Oliver Sálus

15:00 - Policie je opatrná. Mluvčí katalánské policie Albert Oliva odmítl slova ministra vnitra, že by byla teroristická buňka zneškodněná. „Z naší strany nebudeme dementovat ani potvrzovat vyjádření vlády, ale my vedeme vyšetřování ve spolupráci s národní policií a civilní gardou,” řekl. „Budeme o tom informovat, až budeme považovat buňku za zneškodněnou,” dodal Oliva.

Také katalánský ministr vnitra Joaquim Forn řekl, že nepovažuje teroristickou buňku za zneškodněnou, „protože zbývá zadržet dvě nebo tři osoby”. Zastřelení pěti členů skupiny ve městě Cambrils podle Forna zasadilo buňce těžkou ránu. „Ale ještě nemůžeme říct, že je úplně zneškodněná,” dodal.

13:29 - Španělsko nezvýší stupeň ohrožení. Úroveň protiteroristických bezpečnostních opatření zůstane na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. „Můžeme říci, že (teroristickou) buňku se podařilo zneškodnit,” cituje ČTK ministra vnitra Juana Ignacia Zoida s tím, že další nebezpečí prý nyní nehrozí. Pátý nejvyšší stupeň ohrožení by vládě umožnil mimo jiné nasazení armády v ulicích.

Minuta ticha za oběti teroru v KatalánskuVideo: Reuters

12:12 - Podle ruské policie se na Sibiři nejednalo o teroristický útok. Vyšetřovatelé podle agentury Interfax útočníka předběžně identifikovali a prověřují informace o tom, že měl psychické problémy.

Muž v ruském městě Surgut pobodal sedm lidíVideo: Ruptly

11:09 - Osm lidí bylo pobodáno ve městě Surgut na Sibiři, informuje agentura ČTK s odvoláním na místní média. Útočník, jehož motiv zatím není jasný, byl zastřelen. Ve městě, kde žije tři sta tisíc lidí a které žije z těžby ropy, se po útoku rozšířily fámy o více napadeních, to však úřady zatím nepotvrdily.

Město Surgut leží na řece Ob a má zhruba 330 000 obyvatel.

10:44 - Případ v Turku označily úřady oficiálně za „akt terorismu”. Podezřelým je osmnáctiletý Maročan.

Teror ve Finsku: bezprostředně po útoku.Video: Kamila Bejlková

10:17 - Pět osob zadržela finská policie v noci na sobotu při razii v bytě ve městě Turku, kde v pátek útočník ubodal dva lidi a šest dalších zranil. S odvoláním na vyšetřovatele o tom v sobotu informovala agentura AFP. Hlavního podezřelého policisté zadrželi krátce po útoku. Motiv jeho činu zůstává stále nejasný.

8:53 - Čtyři muže, podezřelé z teroristických útoků ve Španělsku, zastřelila podle tamních zdrojů policistka ve službě. Snažila se chránit kolegu z hlídky poté, co do jejich vozu narazilo auto plné ozbrojených mužů. Původní informace hovořily obecně o tom, že „zasahoval policista”, až později vyšlo najevo, že střílela členka hlídky.

5:45 - Španělská policie má nového podezřelého. Policie nyní pátrá po dvaadvacetiletém Maročanovi Younesi Abouyaaqoubovi, údajném řidiči dodávky, který má být stále naživu a na útěku. Policisté již během vyšetřování zatkli čtyři lidi, tři Maročany a jednoho Španěla. Původní klíčový podezřelý, Moussa Oukabir, byl mezi pěti muži, které policie zastřelila při pozdějším útoku ve městě Cambrils.

Reklama

Doporučované