Hlavní obsah

Hon na čarodějnice a panika v Bílém domě. Co způsobilo zveřejnění e-mailů Trumpovým synem

Zveřejněné e-maily ve Washingtonu rozpoutávají bouři.

 

Reklama

Americká média označují zveřejněné e-maily Trumpa Jr. za šokující. Jde o jasný důkaz ruského vlivu, dodávají.

Článek

Obsah e-mailové konverzace, kterou v úterý zveřejnil nejstarší syn amerického prezidenta Trumpa, jasně dokládá vliv Ruska na prezidentskou kampaň, takový je verdikt amerických médií i některých politiků. Neunikla jim ani jednoznačná ochota Trumpa Jr. nabízené materiály získat a využít pro kampaň.

Americký prezident sice pochválil svého syna Donalda za transparentnost v kauze e-mailů, faktem ale je, že tento krok Bílému domu zkomplikoval situaci v kauze ovlivňování prezidentských voleb ze strany Ruska, kterou vyšetřuje FBI.

Z e-mailů je zřejmé, že z Ruska loni přišla nabídka poskytnout kompromitující informace na Trumpovu soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou. „Jde o vysoce citlivé informace, ale jsou součástí podpory Ruska a jeho vlády pro pana Trumpa,” upřesňuje e-mail původ materiálů. Sám Donald Trump mladší se navíc v jednom z e-mailů svěřuje, že se mu takový nápad líbí.

9. června 2016 se pak v Trump Tower sešel s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou, která mu měla informace poskytnout. Jestli se tak ale stalo, není jasné, Veselnická v rozhovoru pro televizi NBC News řekla, že žádný kompromitující materiál na Clintonovou neměla a že chtěla jednat o takzvaném Magnitského seznamu, který vystavuje americkým sankcím ruské činitele porušující lidská práva.

Poslední vývoj v aféře zasáhl také chod Bílého domu. Trump označil kauzu za největší hon na čarodějnice v politické historii. Podle amerických médií tým prezidentových poradců považuje situaci za vážnou. Trump prý zpochybňuje kvalitu jejich práce včetně personálního šéfa Reinceho Priebuse. V kuloárech Bílého domu není jednotný názor na to, jak nynější skandál řešit.

Nervozitu zvyšuje i fakt, že od jednání Donalda Trumpa mladšího se distancoval viceprezident Mike Pence, který prohlásil, že o schůzce nevěděl.

Team Trumpovy předvolební kampaně je ze spolupráce s Ruskem obviňován již delší dobu. Od května probíhá vyšetřování, které má podezření objasnit. Zveřejněné e-maily teď do případu vnesly nový podnět. Informace o setkání syna Donalda Trumpa s ruskou právničkou prozkoumá senátní výbor pro tajné služby, jeden ze tří kongresových výborů, který se dlouhodobě zabývá kauzou vlivu Ruska na americké prezidentské volby.

Reklama

Doporučované