Hlavní obsah

Honda mění šéfa. Chce být elektrická a dohnat Teslu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Generální ředitel Hondy po šesti letech odstupuje. Do funkce nastoupí šéf vývoje a výzkumu, jeho úkolem bude protlačit Hondu mezi významné výrobce elektroaut.

Článek

Z vedení automobilky Honda odstupuje generální ředitel Takahiro Hačigo. Podle agentury Reuters převezme od 1. dubna jeho roli Tošihiro Mibe, nynější šéf výzkumného a vývojového oddělení firmy. Hačigo zůstane ve správní radě společnosti Honda.

Nastupující generální ředitel Mibe pracuje pro firmu Honda od roku 1987. Dosud působil v oblastech vývoje motorů a pohonných jednotek. V roce 2019 se stal prezidentem výzkumného a vývojového oddělení, s končícím šéfem Hačigem spolupracoval na strukturálních reformách v rámci firmy.

Druhá největší japonská automobilka se nyní snaží prosadit na trhu s plně elektrickými vozidly. Nový ředitel se bude na tomto poli snažit dohnat konkurenty typu Tesla, Apple nebo Amazon.

Honda je přitom tradičně známá svými úspornými spalovacími motory. Své první sériově vyráběné vozidlo na elektrický pohon uvedla na trh až v loňském srpnu. Podle dřívějšího vyjádření chce Honda do roku 2030 tvořit dvě třetiny svých prodejů z vozidel s novými technologiemi, především z takzvaných plug-in hybridů a automobilů s palivovými články.

Během svých šesti let ve funkci generálního ředitele se Takahiro Hačigo snažil o zjednodušení výrobního procesu vozidel skrze kombinování postupů pro výrobu automobilů s postupy pro motocykly. Podařilo se mu také snížit náklady firmy omezením její modelové řady a konsolidací domácích i zámořských továren.

Honda během Hačigova působení rozšířila své partnerství s americkou korporací General Motors, se kterou spolupracuje na vývoji elektrických a autonomních vozidel.

V rámci snahy o zavedení technologií s nulovými emisemi Honda v minulém roce uvedla, že po konci letošní sezóny přestane s dodáváním motorů na Mistrovství světa jezdců Formule 1.

Reklama

Doporučované