Hlavní obsah

Hongkong trápí nedostatek bytů. Vláda chce postavit největší umělý ostrov na světě

Hongkong vybuduje umělý ostrov. Chce tak vyřešit problémy s nedostatkem pozemků pro nové byty.Video: Jana Lipská, Zuzana Lachnitová, Reuters, Reuters

 

Reklama

Kapacita bytů v Hongkongu nestačí. Vláda chce postavit největší umělý ostrov, který by mohl přetíženému městu odlehčit. Jedná se o největší investici do infrastruktury. Kritici se kromě předražení obávají i narušení životního prostředí.

Článek

Počet bytů v přelidněném Hongkongu stále nestačí. Město je přitom známé jako jedno z finančně nejméně dostupných míst na zemi. Vláda chce vybudovat největší umělý ostrov na světě jako řešení ztísněného bytového prostoru.

Umělý ostrov by měl vzniknout okolo největšího ostrovu Lantau. Úřady doufají, že práce začnou v roce 2025. Budoucí obyvatelé by se podle vládní vize mohli na ostrov přestěhovat v roce 2032.

Vybudování umělého ostrova je největší hongkongskou investicí do infrastruktury. Cenou předčí i Palmové ostrovy v Dubaji.

Podle vlády by měl být ostrov skoro trojnásobně větší než newyorský Central Park a měl by poskytnout 260 tisíc bytů, píše britský deník The Guardian.

Podle kritiků je ale projekt předražený. Obávají se navíc poškození životního prostředí, obzvláště mořského života. Aktivisté varují, že delfíni, jejichž počet ve vodách kolem ostrova Lantau klesá, by mohli zcela zmizet.

Tisíce lidí se vydaly protestovat proti výstavbě umělého ostrova. Ten ale není prvním velkým infrastrukturním zásahem v okolí. Loni byl otevřen nejdelší most světa, který spojuje Hongkong, Macau a pevninskou Čínu. Peking se k sobě podle deníku The Guardian snaží upoutat autonomní regiony.

Reklama

Související témata:

Doporučované