Hlavní obsah

Hongkong čekají volby. Ukážou míru podpory protestů

Foto: Twitter.com/MarketingEds

Hongkong čekají v neděli komunální volby.

Reklama

Hongkong čeká další zkouška. Po týdnu obzvlášť násilných nepokojů má metropole před sebou hlasování o své budoucnosti . V neděli se tam konají komunální volby.

Článek

Půjde o první test veřejného mínění u volebních uren od začátku prodemokratických protestů letos v červnu. Volby v Hongkongu jsou obvykle klidnou událostí s malou účastí, o nedělní hlasování je ale nebývalý zájem. Z voleb se po čtyřiadvaceti týdnech demonstrací stalo referendum nejen o protestech, ale i demokracii.

Formálně se o zastupitelská křesla utkají dvě strany – propekingská a prodemokratická. Ta první si zatím ve všech volbách dokázala s přehledem zajistit většinu, prodemokratické skupiny proto byly v drtivé většině případů v opozici. Propekingské straně nahrává i to, že její vedoucí politické uskupení DAB (Demokratická aliance pro zlepšení a pokrok) je vůbec největším v Hongkongu.

Druhá strana barikád se o tak silnou politickou formaci opřít nemůže. Prodemokratické strany doteď trápil i nedostatek financí a pokřivené vztahy uvnitř jednotlivých aliancí. Teď ale mají společného nepřítele.

Jakékoliv vítězství prodemokratických stran v komunálních volbách by v praktické rovině mnoho nezměnilo. Symboliku by ale mělo jasnou – zafungovalo by jako pokárání čínské i hongkongské vlády a ukázalo by na širokou podporu veřejnosti prodemokratickým protestním hnutím.

Křesla by navíc pro prodemokratické politiky znamenala také výraznější hlas v orgánu, který jednou za pět let hlasuje o správci Hongkongu.

Hrozbu si uvědomují i hongkongské úřady. Jednomu z nejhlasitějších prodemokratických aktivistů zakázaly kandidovat. Joshua Wong, který stál i za deštníkovým protestem v roce 2014, to označil za nařízení z Pekingu.

Šestiměsíční protesty inspirovaly ke kandidatuře i úplné nováčky. „Možná nebojuju v první linii při protestech, ale bojuju s válkou v místní komunitě a v myslích lidí,” řekla osmadvacetiletá protivládní kandidátka Kinda Li.

Propekingská vláda míří k vítězství

Odborníci tvrdí, že výsledky voleb nepotlačí násilné protesty, dokud hongkongská vláda v čele se správkyní Carrie Lamovou nezareaguje na požadavky, které si vedoucí protestní hnutí stanovilo. „Ten nejurgentnější je žádost o nezávislé vyšetření policejního násilí,” řekl Seznamu bývalý organizátor demonstrací Yik Ma Wong v pondělí.

Propekingská strana podle něj tvrdě míří k vítězství. „Vláda se už teď snaží zvítězit různými taktikami – mají například několik falešných kandidátů, kteří předstírají, že jsou demokratičtí. A na sociálních sítích má silnou základnu,” řekl Wong.

Hongkongské úřady podle britského The Guardian zvažují, že k volebním stanicím pošlou těžkooděnce. S ohledem na násilí, k němuž dochází nejen ze stran demonstrujících, ale i ze strany policie, by mohlo jít o provokativní krok, píše britský list.

K volbám by letos mohlo přijít víc než čtyři miliony lidí, registrováno je o dvanáct procent voličů víc než před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované