Hlavní obsah

Hongkong zrušil dotaci na elektromobily, Tesla neprodala jediný vůz

Na Asii Tesla sází, v Hongkongu ale neprodala jediný vůz.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Nula. Tolik elektromobilů prodala společnost Tesla v Hongkongu během měsíce dubna. Důvodem výrazného poklesu prodejů je zrušení státních subvencí na nákup elektromobilů.

Článek

Asijský kontinent je přitom stěžejním místem odbytu pro automobilku podnikatele Elona Muska. Za první čtvrtletí čísla prodejů Tesle rostla, společnost prodala rekordních 25 tisíc vozů. Rostl i počet prodaných aut v Hongkongu - v březnu jich byly tři tisíce. Hongkong totiž zavedl státní subvence a nákup elektromobilů osvobodil od daně, čímž je učinil pro zákazníky značně zajímavými.

Hongkong svůj krok záhy přehodnotil a počínaje dubnem tyto subvence zrušil. Podle Wall Street Journalu je nyní daň téměř ve výši samotné ceny automobilu, motivace místních ke koupi tak značně poklesla.

Podobná je situace i v Evropě. Příkladem je třeba Dánsko, kde po zrušení subvencí na nákup elektromobilů poklesl jejich prodej o 60 procent. Vozy na elektrický pohon bez daňových úlev nejsou dostatečně atraktivní. V reakci na rapidní snížení prodejů elektromobilů však dánská vláda ukončení daňových úlev odložila, dokud se prý v letech 2016 a 2018 neprodá alespoň pět tisíc kusů.

Zájem o elektromobily ale v dalších evropských zemích roste. V Německu v prvním čtvrtletí přibylo deset tisíc nových majitelů vozů na elektrický pohon. Elektrické vozy však na německém trhu s automobily zatím nedosahují ani jednoprocentního podílu.

Reklama

Doporučované