Hlavní obsah

Hongkongské letiště zrušilo všechny lety, tisíce demonstrantů sedí v hale

Protest na hongkongském letišti se protáhl do čtvrtého dne a způsobil zrušení všech letů.Video: Adam Ryšánek, AP

 

Reklama

Honkongské letiště zrušilo kvůli demonstrantům všechny lety, které dosud nebyly odbaveny. Lidé v příletové hale letiště na protest sedí už čtvrtým dnem. Dnešní zrušení letů letiště zdůvodnilo tím, že provoz letiště byl „vážně narušen veřejným shromážděním”.

Článek

Zrušení letů na letišti v Hokgkongu je podle agentury Bloomberg největším narušením ve městě z hlediska ekonomiky. Na letišti podle ní dnes protestují tisíce lidí. Ti plánovali na podlaze terminálu sedět tři dny, nakonec se ale rozhodli akci prodloužit.

Tisíce lidí se dnes shromáždily na různých místech Hongkongu, včetně letiště, aby pokračovaly v protivládních protestech, přestože policie zakázala pochody ve městě. Proti jedné ze skupin demonstrantů na poloostrově Kowloon policie použila slzný plyn. Informují o tom agentury AP a Reuters. Demonstrace trvají již více než devět týdnů, obvykle začínají pokojně, často však končí střety s policií. Slzný plyn proti demonstrantům použila policie i v sobotu.

Policie se střetla se skupinou převážně mladých lidí protestujících ve čtvrti Sham Shui Po na poloostrově Kowloon. Policie uvedla, že musela použít slzný plyn, protože protestující házeli na policisty cihly a ignorovali výzvy k odchodu. Další skupina lidí s plynovými maskami na obličeji se shromáždila také u nedaleké policejní stanice.

Velký dav se podle AP sešel ve Victoria Parku v centru města, kde si demonstranti sedli pod slunečníky. Jsou mezi nimi i starší lidé a rodiny s dětmi. Protestující mají v rukou transparenty s nápisy jako „Vraťte nám Hongkong” nebo „Stáhněte špatný zákon”. Tento protest úřady povolily, ostatní ale ne. Protestující mají také v plánu pochod, který však rovněž není povolený. Další skupina se vydala na pochod v přístavu.

Policie dnes oznámila, že v sobotu zatkla při protestech 16 osob a obvinila je z nezákonného shromažďování a držení útočné zbraně. Od zahájení protestů v červnu již úřady zadržely přes 600 osob.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu turistů z pevninské Číny do Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Doporučované