Hlavní obsah

Hongkongští aktivisté si první tiskovou konferencí vysloužili ostré varování od Pekingu

Na konferenci vystoupili maskovaní demonstranti.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Hongkongští demonstranti dnes uspořádali první tiskovou konferenci, na které představili své cíle a požadavky. Peking na to reagoval vlastní výjimečnou konferencí, na které vyostřil rétoriku a demonstranty důrazně varoval. Stalo se tak den poté, co protestující v černém oblečení obsadili sedm městských částí, místní policisté opět sáhli po slzném plynu.

Článek

Konference se účastnili „běžní lidé“ z řad demonstrantů. První civilní tisková konference, kterou sami pořadatelé nazvali „od lidí – pro lidi“, se zúčastnili maskovaní demonstranti ve žlutých helmách. Událost označili jako odpověď na slova správkyně Hongkongu Carrie Lamové o plánech policejních sborů pořádat konference na denní bázi. „V reakci na to skupina občanů Hongkongu iniciovala občanskou tiskovou konferenci, aby na povrch vynesla nevyslyšené hlasy veřejnosti,“ pronesl maskovaný účastník události.

„Zločinci, co si hrají s ohněm"

Čína ale neváhala a ještě dnes se přihlásila s vlastní konferencí. Na vzácné tiskové konferenci Peking velice důrazně varoval demonstranty, aby nepodceňovali sílu čínské vlády. Jang Kuang, mluvčí čínské vlády v Hongkongu a Macau, označil demonstranty za „tvrdohlavé a násilné zločince, kteří si hrají s ohněm“ a pronesl směrem k nim varování. „Nepodceňujte situaci a neberte zdržení se jako signál slabosti… Nepodceňujte pevné odhodlání a obrovskou moc ústřední vlády.“

Na otázku, zda Peking vyšle do Hongkongu svou armádu na podporu správkyně Lamové, odpověděl Jang Kuang, že s podporou čínské vlády a čínského lidu byla hongkongská vláda a policie „plně schopna trestné činnosti potrestat a obnovit pořádek“.

Tiskovou konferenci ale západní média označují jako dosud nejsilnější varování Číny směrem k demonstrantům.

Dvojí tiskové konference se konaly den po jedněch z nejhorších střetů mezi demonstranty a policií. Nejméně v sedmi okresech poloautonomního města policie použila k rozehnání demonstrantů slzný plyn a gumové střely. Během nepokojů demonstranti demolovali policejní stanice a blokovali silnice. Policisté zatkli 148 lidí ve věku 13 a 63 let pro podezření z napadání a držení útočných zbraní.

Stejně jako většina protestních hnutí bylo shromáždění novinářů organizováno online fórem LIHKG. Vystupující řečníci se snažili objasnit, že nemají žádnou politickou ani organizační příslušnost a nezastupují všechny protestující.

Jedním z cílů skupiny bylo poskytnout protiargumenty k tvrzení hongkongské vlády, že demonstrace způsobují zhoršení ekonomiky. Podle nich za problémem stojí globální ekonomické neshody. Došlo také k zopakování všech pěti požadavků demonstrantů a vyzvání k „návratu moci lidem“ a zdůraznění, že „snaha o demokracii je neodcizitelným právem lidí“.

Protesty v Hongkongu trvají od začátku června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová po protestech pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Reklama

Doporučované