Hlavní obsah

Horáček promluvil o zmanipulovaných zakázkách. Vinu přijímám, ale celé to organizoval někdo jiný, říká

Tomáš Horáček promluvil. Manipulace se zakázkami, do nichž se zapojil, mají podle něho jiného orgnizátora.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Exkluzivně: Muž, jehož policie považuje za hlavní postavu v případu korupce při veřejných zakázkách, poprvé před kamerou promluvil o svém trestním stíhání.

Článek

Pětatřicetiletého podnikatele Tomáše Horáčka policisté považují za hlavní postavu jedné z nejzávažnějších kauz minulého roku.

Je obviněn, že jako lobbista ovlivňoval veřejné zakázky ve zdravotnictví – a to nejen ty, které přinášely prospěch jeho firmám, ale také zakázky, se kterými neměly jeho firmy nic společného.

Horáček nyní promluvil – po více než osmi měsících od obvinění. V exkluzivním rozhovoru pro Seznam přiznal vinu.

Zároveň však popřel, že by právě on byl hlavním organizátorem nezákonných zákulisních jednání.

Kdo vše organizoval, však Horáček prozradit nechce.

„Na to nemohu v současné době odpovědět, protože jsem policii podepsal mlčenlivost, aby vyšetřování, které stále probíhá, nebylo nějakým způsobem narušeno," řekl v exkluzivním rozhovoru Horáček. „Mohu jenom dodat, že z logiky věci vyplývá, že kdybych byl ústřední postavou, dokážu si těžko představit, jakým způsobem bych donutil řídící orgány některých institucí, aby rozhodovaly na základě mých pokynů.“

Tomáš Horáček odmítá sdělit jména, o osobách, které má na mysli, mluví jen obecně.

„V některých okamžicích jsem se seznámil s lidmi, kteří nepracují v mých společnostech, nejsou to běžní obchodní partneři a s těmi jsem některé věci komunikoval. Víc k tomu v tuhle chvíli nemůžu říct,“ odpovídá.

V „Horáčkově“ případu bylo v souvislosti s ovlivňování nemocničních zakázek celkem obviněno dvanáct lidí a čtyři firmy. Rozsah vyšetřovaných zakázek je od desítek až po stovky milionů korun.

Případ se dotkl také významných postav z řad zdravotnického managementu.

Mezi obviněnými je například ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, obviněn je také někdejší ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák nebo nástupce Andrey Vrbovské na Bulovce František Novák. Oba muži byli kvůli případu z ředitelských postů odvoláni.

Tomáš Horáček nepopírá, že se manipulování zakázek zúčastnil. „Určitou“ zodpovědnost přijímá.

„Vzhledem k tomu, že jsem se v oblasti veřejných zakázek pohyboval dlouhou dobu a ten systém je mi známý, určitou zodpovědnost přijímám. Je mi kladeno za vinu především to, že jsem se účastnil ovlivňování veřejných zakázek. To je věc, ke které se stavím čelem a samozřejmě svoji zodpovědnost v té věci přiznávám,“ řekl Seznamu Tomáš Horáček, který si odseděl ve vyšetřovací vazbě sedm měsíců a propuštěn byl letos 16. ledna.

Spekuluje se, že požádal o postavení spolupracujícího obviněného, což by mu zajistilo nižší trest.

„Mohu jenom říct, že aktuálně žádný takový statut nemám. Jen vím od svých advokátů, že o možnosti statutu spolupracujícího obviněného může rozhodnout pouze státní zástupce, a to v návrhu na obžalobu,“ řekl Seznamu Horáček.

Policie zatím celou nemocniční kauzu vyšetřuje a nikdo si netroufá odhadovat, kdy se dostane před soud.

Reklama

Doporučované