Hlavní obsah

Horáček naznačil, jak ho zlomila vazba: Složenou kauci zamítli. Pak stačily dva dny výslechů a hned mohl domů

Tomáš Horáček v exkluzivním rozhovoru pro Seznam: Řeknu vám, proč jsem promluvil.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Rozhovor Seznamu s podnikatelem Tomášem Horáčkem, jehož policie považuje za hlavního obviněného v rozsáhlé úplatkářské kauze kolem zakázek pro nemocnice.

Článek

Severočeský podnikatel Tomáš Horáček je podle policie hlavní postavou velkého korupčního případu, v němž se vyšetřují uplacené veřejné zakázky, a zároveň se může stát korunním svědkem ještě většího případu.

Seznamu v exkluzivním rozhovoru řekl, že se uplácení zakázek zúčastnil, avšak dodal, že hlavním organizátorem celé korupční sítě je někdo jiný.

Jméno či jména zatím neřekl s náznakem, že si je schovává pro policii. Spekuluje se totiž o tom, že Horáček už na výsleších ve vazbě promluvil a že by rád požádal o status spolupracujícího obviněného, který by mu zajistil nižší trest.

Horáček: Ano, byl jsem u toho, ale nejsem hlavní organizátor.Video: Hanuš Hanslík

Z rozhovoru Seznamu s mužem, který byl ve vazbě od konce loňského června do poloviny letošního ledna, vyplynuly i důvody, proč se rozhodl promluvit a s policií spolupracovat.

Ochotu promluvit k policejním vyšetřovatelům a nakonec i před kamerou vysvětlil tím, že chce vyvrátit obvinění, že právě on byl hlavním organizátorem korupce a manipulací se zakázkami. Řekl také, že jako majitel prosperující společnosti jen nastoupil do rozjetého vlaku a musel se přizpůsobit.

Z jeho slov lze tedy také vyčíst strategii, s jakou půjdou on a jeho advokáti do obhajoby při soudním procesu.

Video: Je to systém. Kdo chce zakázky, musí se zapojit

Kdo chce zakázky, musí nastoupit do systému, říká Tomáš Horáček.

Právě sedm měsíců ve vazbě mohlo být důvodem, proč se podnikatel obviněný v jedné z největší kauz korupce ve zdravotnictví rozhodl mluvit.

„Když mě poslali do vazby, byla to samozřejmě rána. Pro mě i pro moji rodinu,“ vzpomíná Horáček. „Ale mnohem horší to bylo, když to vypadalo, že mě propustí, ale pak si to rozmysleli,“ popisuje situaci po několika měsících ve vazbě.

Zlom, o kterém mluví, se odehrál loni v první polovině listopadu. Soud tehdy rozhodl, že Horáček může být propuštěn z vazby, pokud zaplatí kauci deset milionů korun. 9. listopadu, den před svými pětatřicátými narozeninami, ji složil. Jenomže fax, který do věznice na Pankráci sdělí, že může být propuštěn, nepřišel.

„Poté, co byla kauce složena, státní zástupce rozhodl o zrušení přípustnosti kauce. Pro mě to byl daleko větší šok než na tom začátku. Tam se člověk, nechci říct, s tou situací smíří, musí nějak fungovat. Ale když víte, že máte být propuštěn, tak samozřejmě je to obrovský šok, když to je jinak,“ řekl Seznamu Horáček.

Pak ho navíc zasáhla ještě změna prostředí. Z věznice na Pankráci, na kterou si už zvykl, ho vězeňská služba přemístila do Litoměřic. Právě tam se nakonec Horáček rozhodl vypovídat. Podle informací Seznamu ho vyšetřovatelé za přítomnosti státního zástupce vyslýchali přímo ve věznici dva dny, 14. a 15. ledna. Hned 16. ledna mohl Horáček jít domů.

Policie případ korupce při zadávání veřejných zakázek v nemocnicích stále vyšetřuje. V tuto chvíli nevylučuje, že k současným dvanácti obviněným lidem a čtyřem obviněným firmám může přibýt někdo další.

Více o případu:

Reklama

Související témata:

Doporučované