Hlavní obsah

Horáček: Zeman tolik hlasů nedostane, když přijde lepší nabídka než Schwarzenberg

V ukázce z rozhovoru Michal Horáček vysvětluje, že Miloš Zeman minule zabodoval hlavně proto, že měl proti sobě Karla Schwarzenberga.

 

Reklama

Textař Michal Horáček je zatím jediný vážný protikandidát Miloše Zemana do prezidentských voleb. Přinášíme vám písemnou verzi rozhovoru, v němž mluví o stylu kampaně, svých nadějích na výhru hned v prvním kole a také o tom, za co se modlí v kostele.

Článek

Pane Horáčku, minulý týden jste oznámil, že jste se modlil v kostele za to, aby Miloš Zeman oznámil kandidaturu na prezidenta. To byl vtip?

Ne, to bylo velice důležité, aby se tak stalo. Protože lidé by měli dostat příležitost zhodnotit u volebních uren, jak pan inženýr Zeman vykonával svou prezidentskou funkci.

Je dobře, že Zeman kandiduje

A nebylo by pro vás jako kandidáta na prezidenta jednodušší, aby nekandidoval? Aby ty hlasy, které teď může sesbírat, jste mohl snáze sbírat vy?

Možná by to jednodušší bylo, ale pro mě je daleko důležitější, co je dobré pro tu zemi. Protože kdyby odešel, zbyla by za ním taková zvláštní legenda člověka, který se upracoval pro dobro vlasti, a všechno to, co zastával, by nebylo podrobeno zkoušce. Byla by to zkouška jenom jako v legendě, já chci, aby to bylo podrobeno zkoušce v reálném životě.

Miloš Zeman oznámil nejen to, že bude kandidovat, ale také, že nepovede volební kampaň, nebude se účastnit žádných volebních diskuzí, nebude na vás reagovat, nebude na vás útočit… Nenarušuje to vaši strategii onoho vystavení účtu od voličů? On se nepostaví do přímého střetu se svými protikandidáty.

Nenarušuje to, co jsem řekl, tedy že nakonec jsou to voliči v demokratickém prostředí, kteří budou vyplňovat to vysvědčení. Ale tohle je jiná věc. A ta mě netěší. Za to jsem se tedy nemodlil…

To vám nevyšlo.

Ne, za to jsem se ani nemodlil. To jsem ani nepředpokládal, že by v demokratické soutěži, která má určitá pravidla a platí pro všechny zúčastněné, taková soutěž nebyla. Že by diváci, a tím pádem voliči, nedostali příležitost zjistit, jak jsou na tom jednotliví kandidáti s duchapřítomností, schopností reagovat na aktuální politické události. A na to, co se v té diskuzi stane, což je často nepředvídané.

Vystavit Zemanovi účet za všechny lži a urážky

Zdá se mi, že jste do kandidatury původně vstupoval s tím, že se nebudete chtít vymezovat vůči Miloši Zemanovi, že nejste Antizeman. Ale vypadá to, že jste se v poslední době nechal pěkně unést: Řekl jste, že přišel čas vystavit Miloši Zemanovi účet za všechny virózy, urážky a lži. Změnil jste úhel pohledu, jak máte vést kampaň, abyste se stal prezidentem? Budete více útočit na Miloše Zemana?

Nikoliv v tom podstatném. Protože můj pozitivní program je stále stejný. A ten program, i když je pozitivní, tak se zároveň musí svou podstatou vůči někomu, něčemu vymezovat. A můj program se od začátku vymezuje vůči tomu, co ve funkci praktikuje pan inženýr Zeman. Jakmile 9. března ohlásil, že v tom, co praktikuje, chce pokračovat ještě dalších pět let, bylo správné a poctivé, abych řekl: Já se proti tomu postavím.

Které konkrétní lži a urážky vás k tomuhle výroku provokují?

Těch urážek je mnoho. Zejména mě mrzí, že došlo i k urážkám českých hrdinů, jako je Ferdinand Peroutka, to byl nesmírně statečný člověk, který nemusel být v koncentračním táboře, kdyby přistoupil na požadavek nacistů. A ta urážka, že vlastně koketoval s nacismem, že říkal, že Hitler je gentleman, mě strašně mrzí. Vy sám jako novinář byste jistě mohl uvést mnoho příkladů, kdy vaše kolegy označoval slovy žumpa a podobně.

Mě spíš zajímal váš pohled, jaké urážky to vlastně zmiňujete.

Tak konkrétně třeba tyhle.

Když bude lepší nabídka než Schwarzenberg...

S Milošem Zemanem budete možná zčásti bojovat o stejné voliče. Čím byste chtěl získat ty, kteří dosud podporují jeho? Protože podle průzkumů má stále významnou podporu.

Jezdím intenzivně po celé zemi. Moje kampaň trvá sedm měsíců, každý druhý den věnuju tomu, abych byl v regionech a mluvil s lidmi. Mnohokrát mi lidé říkají: Já jsem volil pana Miloše Zemana. Tak říkám: Proč? A oni říkají: No přece jsem nemohl volit toho pana Karla, Schwarzenberga, to přece ne. Takže často to bylo proto, že z těch dvou možností, které byly, si ti lidé zvolili pana Miloše Zemana. A když budou mít lepší nabídku, nebo jinou, mnozí z nich tu jinou nabídku zváží. Mým cílem je oslovit úplně každého. Oslovuju prostě úplně každého člověka, představím mu svůj program, řeknu mu svou ideu a odpovídám na otázky. A to je všechno. Soudím, že pro mnohé lidi to může být atraktivní, protože mi sami často řekli, že je působení Miloše Zemana ve funkci strašně zklamalo, ačkoliv ho volili. To jsou jenom někdejší voliči. Ne budoucí.

Dá se očekávat, že kandidátů se ještě představí možná celá řada, to znamená, že těch, kteří budou stát proti současnému prezidentovi Zemanovi, bude víc. Na čem postavíte svoji kampaň, abyste zaujal jak ve sporu s Milošem Zemanem, tak ve sporu s těmi dalšími, kteří se budou vymezovat vůči němu?

Já bych to ani tak nechtěl personifikovat. Přece jenom by to měl být souboj nějakých programů, nějaké varianty, z čeho si lidi můžou vybrat. Zkrátka moje idea je taková, že nabízím něco jiného než kdokoliv jiný. A to z mnoha směrů. Za prvé - radikálně jsem odmítl jakoukoliv podporu politických stran, a nejen politických stran, ale také jiných entit, jako jsou například finanční nebo obchodní skupiny. Mezi mnou a voličem nestojí vůbec nikdo, žádný zprostředkovatel, a hlavně vůbec nikdo, komu bych já musel něco splácet, nějakou službu.

Vy jste odmítl podporu politických stran… Ale ona také žádná nepřišla. Jestli se nepletu, zpočátku jste možná spoléhal na to, že politické strany minimálně nepostaví své kandidáty, abyste mohl získat podporu.

Ne, ne, já jsem na to vůbec nespoléhal. Opravdu ne. Od začátku jsem říkal, že nechci...

…ani jste s těmi zástupci politických stran nejednal?

Ano, s několika jsem se sešel, abych je informoval o tom, co chci. Protože oni jsou aktéři té skutečné politické scény a já možná do toho politického prostoru vstoupím. A chtěl jsem, abychom si něco řekli z očí do očí. Protože když se dozvíte takzvané drby a pak na tom stavíte, tak to je spousta „mrzení".

Podpora stran by mě zdržovala

Následně jste ale dával najevo jisté rozladění, že zástupci politických stran říkali: „Horáček není náš kandidát. My si počkáme na jiného.“ Vlastně žádná politická strana se k vám ani nějak vlažně nepřihlásila.

A to je výborné. Všude říkám, že to mě nesmírně potěšilo. Opravdu. Protože takhle je to radikálně postavené, bez jakýchkoliv prostředníků. Mě by to zdržovalo a vadilo a i pro lidi by to bylo nesrozumitelné. Já jsem kandidát úplně jiného typu. Přicházím přímo radikálně na přímou volbu.

Nelitujete, že jste kampaň rozjel tak brzy?

Naopak, to bylo spíš pozdě. Protože v České republice je 6250 obcí a já bych v ideálním případě chtěl navštívit každou z nich.

Kolik už jich máte za sebou?

No, bohužel za sedm měsíců asi 225.

Tak to nemůžete stihnout.

Ale přece jenom lepší, než kdybych neměl dneska navštívenou žádnou. Nebo málo. V každé obci navštívím šest různých prostředí - továrnu, nějakou manufakturu, dům s pečovatelskou péčí, porodnici nebo hospic, knihovnu… A vždycky tam dělám setkání s občany, kterých někdy přijde víc, někdy méně, ale já si o tom městečku nebo obci udělám docela pěkný přehled. A musím vám říct, že mě to nabíjí velkou energií, protože navzdory tomu, co by člověk předpokládal, je tu spousta příkladů, které nás inspirují. Lidí, kteří začínají z mála. Ale mají dobrý nápad a velkou vůli.

Aby prezident na hranice nepovolával hasiče

Zkuste ve třech větách, pro účely tohoto rozhovoru, zmínit hlavní důvod vaší kandidatury.

Chtěl bych změnu, zásadní změnu. Za prvé si myslím, že je potřeba, aby prezident plnil své základní ústavní funkce, aby zastupoval stát navenek důstojně a slušně, tak, aby rodiče mohli povolat své děti a říct: „Podívej se, poslechni si ho. Toho jsme si vybrali, aby nás zastupoval. A to jsme dobře udělali. Snaž se být jako on.“ To je hezké. Je to velká ambice, nevím, jestli to naplním, ale já vím, že se to má naplňovat, zatímco ti dva poslední prezidenti si to asi moc neuvědomovali. A pak jsou tady ještě dva důvody: Prezident je z ústavy také vrchní velitel ozbrojených sil. A já chci, abychom se tady cítili bezpečně, chráněni bojeschopnou armádou a ne aby prezident povolával na hranice hasiče. A třetí věc je, že prezident ve svém slibu slibuje, že bude vykonávat svůj úřad v zájmu všeho lidu. Pan Zeman to ještě dokonce zdůraznil tím, že bude prezidentem dolních deseti milionů, ale tak to není.

Říkal jste, že si přejete uspět hned v prvním kole voleb. Vnímáte to pořád jako reálné?

Každý by to měl tak chtít. Já vím, že reálný svět asi přinese jiné okolnosti, ne výsledky. Ale je to takový ideální cíl: Ano, to by bylo hezké, ušetřili bychom spoustu peněz a národ by se tolik nerozdělil.

A vy byste ušetřil deset milionů korun na kampaň před druhým kolem.

No, například.

Zatím 950 tisíc za kampaň

Máte už vyčísleno, kolik vás dosavadní kampaň stála?

Ano. Od prvního dne, co jsem ohlásil svou kandidaturu, jsem řekl, že bude transparentní veřejný přístupný účet zvláštního typu, na který nikdo nemůže vkládat peníze. Vůbec nikdo. Jenom já. Ale je z toho vidět, na co je to vynakládáno. Tam se můžete podívat.

Z hlavy to nevíte?

Myslím, že je to za těch tři čtvrtě roku asi 950 tisíc. Musí se někam jezdit, musí se platit cesty, lidi.

To znamená, že největší nápor teprve vypukne. Budete mít velkou, billboardovou kampaň?

No právě, to je ta otázka. Soutěžit v billboardech je, myslím, nedůstojné i pro inteligenci našich lidí. Co by to bylo za demokracii, kdyby se to mělo odehrát podle toho, kdo si kolik koupí billboardů.

Takže na billboardech nebudete?

No, zřejmě abych se nějak připomněl, že to myslím vážně, tak v nějaké poslední fázi možná pár billboardů koupím. Ale rozhodně to z mé strany nebude větší billboardová válka.

A co bude ta největší položka, co v kampani před prvním kolem sebere těch 40 milionů?

Já doufám, že to nebude 40 milionů. Já nechci dát tolik peněz! To jsou moje peníze, které jsem zdanil. Patří mojí rodině, vynaložím jenom to, co je nezbytně nutné.

Začínali jsme narážkou na to, že jste se modlil v kostele za to, aby Miloš Zeman kandidoval. Za co se modlíte teď?

Za zdraví svoje a svých dětí, svých nejbližších.

A za výhru ve volbách?

To ne. To není tak strašně důležité jako zdraví, že ne? Já jenom pro tu výhru ve volbách udělám všechno, co je v mých silách. Opravdu. A energicky budu pokračovat až do úplného rozhodnutí. Ale to je na mně, spíš než na pomoci shůry.

Zde se podívejte na celý záznam rozhovoru s Michalem Horáčkem:

Rozhovor s prezidentským kandidátem Michalem Horáčkem.

Reklama

Doporučované