Hlavní obsah

Horáčka nedostane z vazby v kauze nemocničních zakázek ani deset milionů

Horáček by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obrat v případu, v němž policie vyšetřuje rozsáhlé manipulace při zadávání veřejných zakázek.

Článek

Státní zástupce zrušil rozhodnutí, podle kterého mohl být severočeský podnikatel Tomáš Horáček obviněný v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, propuštěn z vazby na kauci.

O tom, že by mohl být Horáček z vazby propuštěn po složení kauce 10 milionů korun, informoval Seznam minulý čtvrtek.

Žalobce podle Horáčkova advokáta Jiřího Teryngela nejprve ustanovil kauci 30 milionů korun, minulý týden ji Vrchní soud v Praze snížil na deset milionů.

Horáčkův advokát však nyní uvedl, že žalobce svůj postoj ještě změnil.

„Dnešního dne (v pondělí pozn. red.) rozhodl státní zástupce tak, že rozhodnutí o peněžité záruce zrušil,“ uvedl Teryngel. Žalobce podle něho shledal, že Horáček by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování. „U tohoto důvodu není přijetí peněžité záruky přípustné,“ vysvětlil advokát.

Horáček byl zadržen a obviněn letos na konci června společně třeba s bývalou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce Andreou Vrbovskou.

Jak už Seznam uvedl po Horáčkově zadržení, detektivové zmapovali, jak tento podnikatel podle nich cíleně řídil zakázky na catering v pražské Nemocnici Na Františku – snažil se je dohodit konkrétním firmám.

Ani jednou to nevyšlo, ale za to, že výsledek tendru zařídil, požadoval podle obvinění jednou čtyři a půl milionu, podruhé rovných pět milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované