Hlavní obsah

Horácké divadlo Jihlava připravuje on-line premiéru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Horácké divadlo Jihlava připravuje premiéru černé komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Premiéra bude on-line 3. dubna.

Článek

S další premiérou počítá divadlo až v nové divadelní sezoně. Divadlo je uzavřené kvůli opatřením proti koronaviru, své zaměstnance pravidelně testuje. Nákaza se v divadle nešíří. ČTK to řekla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

Testy v divadle odhalily tři pozitivní, dva techniky a pracovníka dílen, které jsou mimo divadlo. „Docela jsme měli zatím štěstí na to, že u nás nebyla epidemie. Lidi se chovají velice racionálně, tím, že pracujeme každý ve své kanceláři, ve své dílně, máme dost omezené kontakty. Vždycky jsme to chytli v rámci jedné dílny, dál to nikdy nešlo,“ řekla Kvíčalová.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku! nastudoval jediný profesionální soubor na Vysočině pod vedením hostujícího režiséra Michala Zetela. Scénář napsal dramatik a scenárista Miloš Macourek spolu s režisérem Oldřichem Lipským v roce 1970. Nechali se volně inspirovat humoristickým detektivním románem jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho Mrtvým vstup zakázán z roku 1960, uvedla Kvíčalová. Jihlavská inscenace vychází ze scénáře, který pro Divadlo Petra Bezruče přepsala v roce 2007 dramaturgyně Ilona Smejkalová. V roli středoškolského učitele Georga Camela, který se nevědomky zaplete do souboje dvou gangsterských band soupeřících o šek na milion dolarů, se v Jihlavě představí Ondřej Šípek.

S on-line premiérou má divadlo zatím jedinou zkušenost. Na malé scéně tak loni uvedlo hru Tajemství, šílenství, podivnost, láska (Ženy Boženy Němcové), na kterou si vstupenky koupilo asi 200 diváků. „Teď to vypadá, že můžeme prodat o něco víc vstupenek, očekáváme, že můžeme prodat dvojnásobek,“ řekla Kvíčalová. Jedním z důvodů je podle ní to, že jde o titul pro širší publikum, které přiláká kus známý z televizního zpracování.

Po premiéře se soubor chystá zkoušet inscenaci Poklekni před duší, která navazuje na řadu her představujících mimořádné osobnosti Vysočiny. Poklekni před duší se věnuje meziválečnému nakladateli a katolickému mysliteli Josefu Florianovi. Hru pro Horácké divadlo napsal Martin Františák, který ji bude zároveň režírovat. Původně měla být premiéra v květnu, ale je odsunutá na sezonu příští.

Reklama

Doporučované