Hlavní obsah

Horečka dengue, žlutá zimnice i cukrovka. Po protržení nádrže hrozí nemoci

Kvůli kontaminaci vody bahnem hrozí obyvatelům postižené oblasti nemoci.Video: Tereza Brhelová , AP

 

Reklama

Protržení odpadní nádrže, ke kterému došlo předminulý týden u města Brumadinho na jihu Brazílie, si vyžádalo už 134 obětí. Čísla se budou zvyšovat, 199 lidí se totiž stále pohřešuje. Důsledky neštěstí ale mohou vést i k vážným onemocněním. Podle agentury AP na to v úterý upozornil výzkumný ústav Fiocruz.

Článek

Znečištění ekosystému a blízké řeky Paraopeba by se v obcích kolem města Brumadinho, kde se důlní nádrž 25. ledna protrhla, mohlo podílet na šíření horečky dengue, žluté zimnice nebo průjmových nemocí. Kontaminované bláto a voda z řeky se sice stále ještě testují, nicméně ekologové už teď očekávají toxické koncentrace oxidů železa a dalších těžkých kovů.

Zpráva Fiocruzu mimo to předpokládá, že na zdraví místního obyvatelstva se negativně podepíší i další faktory související s tragédií. Patří k nim izolace zemědělských komunit, stres, utrpení plynoucí z úmrtí členů rodin a ze ztráty práce a dramatická změna kvality života.

Experti předpokládají častější případy vysokého tlaku, cukrovky, kardiovaskulárních problémů, cévních mozkových příhod i pravděpodobný nárůst rakovinných onemocnění.

Ústav Fiocruz, který je spojen s ministerstvem zdravotnictví, své hodnocení ve velkém zakládá na studiích vypracovaných po podobném neštěstí, které se odehrálo v listopadu 2015 rovněž ve státě Minas Gerais jako tragédie v Brumadinho. Tehdy zahynulo 19 lidí a 250 000 obyvatel přišlo o pitnou vodu.

Pozůstalí z postižených oblastí se také aktivně zapojují do odklízení bahna a hledání svých pohřešovaných blízkých.

„Jsme tu každý den, hledáme mého bratra Paula, který tu bydlel. Střídáme se s mými bratry a švagry. Nemáme ani sílu brečet nebo dělat cokoliv jiného. Prostě se snažíme najít tělo, abychom ho mohli alespoň pohřbít,” řekla agentuře AP jedna z pozůstalých Teresa Nascimentová.

Ve čtvrtek se v Brumadinhu konala hromadná mše pro příbuzné obětí. Před kostelem Matriz de Sao Sebastiao stála skupina dobrovolníků v modrých vestách, kteří drželi cedule s nápisy „free hugs” a „love” – tedy objetí zdarma a láska.

Z protržené nádrže vyteklo kolem 12 milionů kubíků důlního odpadu. V ohrožení kontaminací se tak ocitlo 48 obcí s celkem 1,3 milionu obyvatel.

Reklama

Doporučované