Hlavní obsah
Online

Statici zkoumají stabilitu Notre-Dame. Podle Macrona bude zrenovována do pěti let

Svět se skládá na Notre-Dame. Hasiči zachránili hlavní část pařížské ikony.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 
aktualizováno •

Pařížská katedrála Notre-Dame se v pondělí v 18:50 ocitla v plamenech. Střecha a věž 850 let staré katedrály se v pondělí zřítila. Hlavní část katedrály se hasičům v noci podařilo zachránit.

Článek

Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame zůstane uchráněna od celkové zkázy, oznámil podle francouzského tisku velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet.

Zachráněny byly i dvě čelní věže chrámu, dodal. Jednu z nich sice zachvátily plameny, ale jejich šíření se podařilo zastavit. Chrám přišel o svou úzkou věž a celou střechu.

První záběry zevnitř katedrály

První záběry z vnitřku katedrály. Propadl se strop.Video: Reuters

Podle předběžných zjištění pařížské prokuratury vznikl oheň neúmyslným zaviněním. Požár může souviset s renovačními pracemi na budově.

Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn. Podle dostupných informací nebyl zraněn nikdo další.

Lidé přispívají na rekonstrukci. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“ uvedl viditelně pohnutým hlasem prezident Emmanuel Macron přímo na místě neštěstí. Macron oznámil, že vyhlásí rovněž i mezinárodní sbírku.

Pád notredamské zvoničky.Video: instagram.com/nicolas_marang, Reuters

Uchránit před plameny se podle představeného katedrály Patricka Chauveta podařilo především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro katolické věřící velmi významné předměty.

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám metropole, každoročně přitáhne 13 milionů návštěvníků. Chrám se nyní opravuje a na některých částech je lešení.

CO O POŽÁRU KATEDRÁLY NOTRE-DAME VÍME

– Plameny zachvátily 850 let starou budovu v pondělí krátce před sedmou hodinou večer. V důsledku požáru se propadla střecha a zřítila se jedna z věží. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a částečně uhasit v brzkých ranních hodinách v úterý. Definitivně hasiči oheň uhasili okolo 10:00.

– S plameny bojovalo 400 hasičů za pomoci 18 vodních děl. Z hořící katedrály se hasičům podařilo zachránit umělecká díla a významné náboženské předměty, především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka. Jeden hasič se při zásahu vážně zranil.

– Přesná příčina požáru zatím není známá. Podle mluvčího pařížských hasičů by mohla souviset s renovačními pracemi na špičce kostelní věže. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či terorismus. Případ považuje za nehodu.

– Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. Francouzský miliardář a módní magnát François-Henri Pinault slíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Vůbec nejbohatší Francouz a hlavní postava koncernu luxusních značek LVMH Bernard Arnault pak spolu se svojí rodinou přislíbil příspěvek v hodnotě 200 milionů eur. Celkově bylo přislíbeno od dárců či úřadů téměř půl miliardy eur.

– Statici a experti vydají posudek k tomu, nakolik je katedrála stabilní. Ministerský kabinet bude mimořádně zasedat a řešit plán pro rekontrukci.

– Prezident Emmanuel Macron si přeje, aby byl Notre-Dame zrekonstruován do pěti let.

  • „Chtěl bych, abychom zrekonstruovali Notre-Dame do pěti let. Můžeme to dokázat“

    Video: Facebook.com/EmmanuelMacronVideo: Šimon Trantina

  • Úřady zítra začnou vyslýchat svědky

    Pařížská prokuratura oznámila, že zítra vyslechne zhruba třicítku svědků, kteří byli aktivně zapojeni do rekonstrukce katedrály Notre-Dame. Podle brzkých odhadů požár s opravami zřejmě souvisel.

  • Macron svůj projev věnoval pouze Notre-Dame

    Prezident Emmanuel Macron v krátkém projevu hovořil pouze o požáru Notre-Dame a rekonstrukci katedrály. Na politická témata, o kterých měl mluvit původně, nedošlo.

  • „Zvládneme to“

    „Nyní máme práci. Budeme konat a uspějeme. Ať žije republika, ať žije Francie,“ zakončil Macron svůj projev.

    Foto: facebook.com/EmmanuelMacron

    Foto: Facebook.com/EmmanuelMacron

  • „Notre-Dame bude ještě krásnější“

    „Opravíme Notre-Dame, bude ještě krásnější než předtím. Chtěl bych, abychom toho dosáhli do pěti let,” řekl Macron. V emotivním projevu také řekl, že sdílí bolest všech Francouzů, ale také naději.

  • Macron: Notre-Dame zrestaurujeme do pěti let

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v dnešním proslovu mimo jiné řekl, že katedrála Notre-Dame bude zrestaurována do pěti let.

  • Pomoc Paříži nabízí i ministr kultury Staněk

  • Fotografie z minulého čtvrtka: Přemisťování soch z Notre-Dame

  • Odložený Macronův projev proběhne ve 20 hodin

    Francouzský prezident Emmanuel Macron měl včera ve 20 hodin mluvit k Francouzům o aktuální politické situaci v zemi a jeho dalších postupech. Projev byl okamžitě zrušen, když se objevily zprávy o požaru Notre-Dame. Macron ale promluví živě dnes, přesně 24 hodin od původně plánovaného začátku projevu.

  • Chrám Matky Boží v Paříži od Victora Huga vede žebříčky prodeje

    Historický román francouzského romantického básníka a prozaika Victora Huga Chrám Matky Boží v Paříži se po pondělním požáru katedrály Notre-Dame ocitl v čele žebříčku nejprodávanějších knih na francouzské verzi Amazonu. Píše o tom deník Le Figaro. List také kontaktoval nakladatelství Livre de Poche, které potvrdilo, že o Hugův román je nyní mimořádný zájem.

    Foto: Public Library.

  • Zítra dopoledne zasedne vládní kabinet

    Ve středu v 11 hodin dopoledne bude mimořádně zasedat vládní kabinet v čele s premiérem Édouardem Philippem. Řešit bude plán na rekonstrukci katedrály. Na odborný posudek statiků o stabilitě Notre-Dame se čeká.

  • Na rekonstrukci přispěje i Apple

    „Naše srdce jsou zlomená za francouzský lid a všechny, pro koho je Notre-Dame symbolem naděje. Ulevilo se mi, že všichni jsou v pořádku. Apple poskytne finanční dar na rekonstrukci drahého odkazu Notre-Dame pro budoucí generace,“ napsal na Twitteru výkonný ředitel firmy Tim Cook.

  • Takto vypadá propadlina ve střeše katedrály

  • „Francie je na podobné věci připravena lépe než jiné země“

    Náměstek pro kulturu organizace památkové organizace UNESCO Ernesto Ottone řekl pro francouzská média, že zatímco je příliš brzy na odhady o délce a ceně oprav, na katastrofy jako požár Notre-Dame je Francie připravena lépe než velká většina jiných zemí.

  • Požár zhoršil kvalitu ovzduší kolem katedrály

    Podle organizace AirParif, která monitoruje kvalitu ovzduší v Paříži, konstatovala, že kouř a uvolňování různých chemických částí zřejmě způsobil, že kolem katedrály je nyní zhoršený vzduch.

  • Hasiči s památkáři se snaží lépe chránit památky před požáry

    Za posledních deset let zaznamenali hasiči v České republice 133 požárů historických památek, které způsobily mnohamilionové hmotné škody a nevyčíslitelné ztráty historického a duchovního rázu. Nejčastěji hořelo kvůli nedbalosti, technickým závadám a vadným komínům, výjimečné není ale ani úmyslné zapálení. Hasiči společně s památkáři i vlastníky objektů se snaží protipožární ochranu památek vyřešit tak, aby byla funkční a zároveň estetická. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová v souvislosti s požárem Notre-Dame.

  • Institut de France pomůže s rekonstrukcí

    Fracouzská akademická insitituce Institut de France pomůže s rekonstrukcí. Oznámila, že využije nejlepších schopností jejích lidí k pomoci s opravou katedrály.

Hlavní zprávy