Hlavní obsah
Online

Statici zkoumají stabilitu Notre-Dame. Podle Macrona bude zrenovována do pěti let

Svět se skládá na Notre-Dame. Hasiči zachránili hlavní část pařížské ikony.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 
aktualizováno •

Pařížská katedrála Notre-Dame se v pondělí v 18:50 ocitla v plamenech. Střecha a věž 850 let staré katedrály se v pondělí zřítila. Hlavní část katedrály se hasičům v noci podařilo zachránit.

Článek

Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame zůstane uchráněna od celkové zkázy, oznámil podle francouzského tisku velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet.

Zachráněny byly i dvě čelní věže chrámu, dodal. Jednu z nich sice zachvátily plameny, ale jejich šíření se podařilo zastavit. Chrám přišel o svou úzkou věž a celou střechu.

První záběry zevnitř katedrály

První záběry z vnitřku katedrály. Propadl se strop.Video: Reuters

Podle předběžných zjištění pařížské prokuratury vznikl oheň neúmyslným zaviněním. Požár může souviset s renovačními pracemi na budově.

Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn. Podle dostupných informací nebyl zraněn nikdo další.

Lidé přispívají na rekonstrukci. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“ uvedl viditelně pohnutým hlasem prezident Emmanuel Macron přímo na místě neštěstí. Macron oznámil, že vyhlásí rovněž i mezinárodní sbírku.

Pád notredamské zvoničky.Video: instagram.com/nicolas_marang, Reuters

Uchránit před plameny se podle představeného katedrály Patricka Chauveta podařilo především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro katolické věřící velmi významné předměty.

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám metropole, každoročně přitáhne 13 milionů návštěvníků. Chrám se nyní opravuje a na některých částech je lešení.

CO O POŽÁRU KATEDRÁLY NOTRE-DAME VÍME

– Plameny zachvátily 850 let starou budovu v pondělí krátce před sedmou hodinou večer. V důsledku požáru se propadla střecha a zřítila se jedna z věží. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a částečně uhasit v brzkých ranních hodinách v úterý. Definitivně hasiči oheň uhasili okolo 10:00.

– S plameny bojovalo 400 hasičů za pomoci 18 vodních děl. Z hořící katedrály se hasičům podařilo zachránit umělecká díla a významné náboženské předměty, především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka. Jeden hasič se při zásahu vážně zranil.

– Přesná příčina požáru zatím není známá. Podle mluvčího pařížských hasičů by mohla souviset s renovačními pracemi na špičce kostelní věže. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či terorismus. Případ považuje za nehodu.

– Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. Francouzský miliardář a módní magnát François-Henri Pinault slíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Vůbec nejbohatší Francouz a hlavní postava koncernu luxusních značek LVMH Bernard Arnault pak spolu se svojí rodinou přislíbil příspěvek v hodnotě 200 milionů eur. Celkově bylo přislíbeno od dárců či úřadů téměř půl miliardy eur.

– Statici a experti vydají posudek k tomu, nakolik je katedrála stabilní. Ministerský kabinet bude mimořádně zasedat a řešit plán pro rekontrukci.

– Prezident Emmanuel Macron si přeje, aby byl Notre-Dame zrekonstruován do pěti let.

  • Babiš: Vláda je připravena pomoci při obnově Notre-Dame i finančně

    Česká vláda je připravena pomoci Francii při obnově katedrály Notre-Dame i finančně. Čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky, napsal premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) může Česká republika pro obnovu chrámu nabídnout pomoc odborníků, jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky.

    „Ministerstvo kultury nyní řeší organizaci, respektive uspořádání veřejné sbírky. Sám úřad ji pořádat nemůže, ale může tak učinit státní příspěvková organizace,“ uvedl Staněk. Zákon podle něj nebrání tomu, aby peníze vybrané na zvláštním bankovním účtu byly převedeny do zahraničí.

    Pomoci s obnovou Notre-Dame by mohli čeští restaurátoři nebo odborníci z Metodického centra konzervace Technického muzea v Brně, kteří mají zkušenosti s opravami vyhořelého slovenského hradu Krásná Horka. „V tuto chvíli také čekáme na rozhodnutí francouzské strany, jakou další konkrétní formu pomoci bude potřebovat tak, aby pomoc byla koordinovaná a smysluplná,“ doplnil Staněk.

  • „Chtěl bych, abychom zrekonstruovali Notre-Dame do pěti let. Můžeme to dokázat“

    Video: Facebook.com/EmmanuelMacronVideo: Šimon Trantina

  • Úřady zítra začnou vyslýchat svědky

    Pařížská prokuratura oznámila, že zítra vyslechne zhruba třicítku svědků, kteří byli aktivně zapojeni do rekonstrukce katedrály Notre-Dame. Podle brzkých odhadů požár s opravami zřejmě souvisel.

  • Macron svůj projev věnoval pouze Notre-Dame

    Prezident Emmanuel Macron v krátkém projevu hovořil pouze o požáru Notre-Dame a rekonstrukci katedrály. Na politická témata, o kterých měl mluvit původně, nedošlo.

  • „Zvládneme to“

    „Nyní máme práci. Budeme konat a uspějeme. Ať žije republika, ať žije Francie,“ zakončil Macron svůj projev.

    Foto: facebook.com/EmmanuelMacron

    Foto: Facebook.com/EmmanuelMacron

  • „Notre-Dame bude ještě krásnější“

    „Opravíme Notre-Dame, bude ještě krásnější než předtím. Chtěl bych, abychom toho dosáhli do pěti let,” řekl Macron. V emotivním projevu také řekl, že sdílí bolest všech Francouzů, ale také naději.

  • Macron: Notre-Dame zrestaurujeme do pěti let

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v dnešním proslovu mimo jiné řekl, že katedrála Notre-Dame bude zrestaurována do pěti let.

  • Pomoc Paříži nabízí i ministr kultury Staněk

  • Fotografie z minulého čtvrtka: Přemisťování soch z Notre-Dame

  • Odložený Macronův projev proběhne ve 20 hodin

    Francouzský prezident Emmanuel Macron měl včera ve 20 hodin mluvit k Francouzům o aktuální politické situaci v zemi a jeho dalších postupech. Projev byl okamžitě zrušen, když se objevily zprávy o požaru Notre-Dame. Macron ale promluví živě dnes, přesně 24 hodin od původně plánovaného začátku projevu.

  • Chrám Matky Boží v Paříži od Victora Huga vede žebříčky prodeje

    Historický román francouzského romantického básníka a prozaika Victora Huga Chrám Matky Boží v Paříži se po pondělním požáru katedrály Notre-Dame ocitl v čele žebříčku nejprodávanějších knih na francouzské verzi Amazonu. Píše o tom deník Le Figaro. List také kontaktoval nakladatelství Livre de Poche, které potvrdilo, že o Hugův román je nyní mimořádný zájem.

    Foto: Public Library.

  • Zítra dopoledne zasedne vládní kabinet

    Ve středu v 11 hodin dopoledne bude mimořádně zasedat vládní kabinet v čele s premiérem Édouardem Philippem. Řešit bude plán na rekonstrukci katedrály. Na odborný posudek statiků o stabilitě Notre-Dame se čeká.

  • Na rekonstrukci přispěje i Apple

    „Naše srdce jsou zlomená za francouzský lid a všechny, pro koho je Notre-Dame symbolem naděje. Ulevilo se mi, že všichni jsou v pořádku. Apple poskytne finanční dar na rekonstrukci drahého odkazu Notre-Dame pro budoucí generace,“ napsal na Twitteru výkonný ředitel firmy Tim Cook.

  • Takto vypadá propadlina ve střeše katedrály

  • „Francie je na podobné věci připravena lépe než jiné země“

    Náměstek pro kulturu organizace památkové organizace UNESCO Ernesto Ottone řekl pro francouzská média, že zatímco je příliš brzy na odhady o délce a ceně oprav, na katastrofy jako požár Notre-Dame je Francie připravena lépe než velká většina jiných zemí.

  • Požár zhoršil kvalitu ovzduší kolem katedrály

    Podle organizace AirParif, která monitoruje kvalitu ovzduší v Paříži, konstatovala, že kouř a uvolňování různých chemických částí zřejmě způsobil, že kolem katedrály je nyní zhoršený vzduch.

  • Hasiči s památkáři se snaží lépe chránit památky před požáry

    Za posledních deset let zaznamenali hasiči v České republice 133 požárů historických památek, které způsobily mnohamilionové hmotné škody a nevyčíslitelné ztráty historického a duchovního rázu. Nejčastěji hořelo kvůli nedbalosti, technickým závadám a vadným komínům, výjimečné není ale ani úmyslné zapálení. Hasiči společně s památkáři i vlastníky objektů se snaží protipožární ochranu památek vyřešit tak, aby byla funkční a zároveň estetická. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová v souvislosti s požárem Notre-Dame.

Hlavní zprávy