Hlavní obsah

Katedrálu v Nantes se podařilo uhasit

Záběry z hašení požáru uvnitř katedrály v Nantes.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Katedrála svatého Petra a Pavla ve francouzském městě Nantes se ocitla v plamenech. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat kolem desáté hodiny dopoledne, v odpoledních hodinách se podařilo jej zcela uhasit.

Článek

Důvod vzniku požáru zatím není známý, úřady ale zahájily vyšetřování možného trestného činu žhářství, protože vyšetřovatelé našli tři různá ohniska požáru. Agentuře AFP to řekl nantský státní zástupce Pierre Sennès. Nikdo zatím nebyl obviněn, svědky neštěstí vyslechne policie.

Podle zástupce radnice, na kterého se odvolává agentura AP, oheň vypukl uvnitř katedrály a jeho příčina není známa. První vyšetřování zatím neobjevilo stopy po vloupání. „Na vchodech jsme z vnější strany nenašli žádné známky vloupání,“ uvedl Sennès.

Hasiči na hořící budovu dostali upozornění krátce před osmou hodinou, na místo vyrazilo 60 lidí v šesti vozidlech. O hodinu později se z okna mezi dvěma věžemi vyvalil těžký černý kouř. Požár dle francouzských médií nebyl pod kontrolou až do přibližně desáté hodiny, kdy hasiči oznámili, že „škody nastaly zejména v oblasti velkých varhan“.

Hořící katedrála. Video: @JnoelValentin, @BFMTV

Neštěstí vyvolalo ihned vzpomínky na loňský dubnový požár pařížské katedrály Notre-Dame, který zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, hasiči ale tvrdí, že dnešní škody tak rozsáhlé nebudou.

„Nejhůře zasažené byly velké katedrální varhany, za nimiž také hořelo a které jsou úplně zničené,“ uvedl šéf hasičů Laurent Ferlay. Žár roztříštil i původní vitrážová okna z 16. století a poškodil malbu z 19. století, která byla vyhotovena v Římě. „Scénář Notre-Dame se nekoná. Střecha zasažena nebyla,“ dodal však Ferlay.

Premiér Jean Castex oznámil, že se chystá během odpoledne přijet na místo spolu s ministrem vnitra Géraldem Darmaninem a ministryní kultury Roselyne Bachelotovou. Prezident republiky, Emmanuel Macron, mezitím ve svém tweetu připomněl požár Notre-Dame v Paříži a vzdal hold hasičům, „kteří riskovali pro záchranu gotického skvostu“.

Uživatelé Twitteru přítomní na místě tweetují o „velkém požáru“ a opakování situace před 48 lety, kdy budova vzplála naposledy. „Držme palce, aby škody nebyly velké a že nejde o žhářský útok,“ píší uživatelé na Twitteru. Hlavní loď katedrály ční do výšky 37,5 metru. Gotická stavba je sídlem nanteských biskupů a od roku 1862 je chráněnou historickou památkou.

Škody utrpěla katedrála i za druhé světové války během náletů. Požár v roce 1972, který zavinil pokrývač omylem pochodní, způsobil škody na střeše. Opravy trvaly až do května 1985.

Reklama

Doporučované