Hlavní obsah

Hořící auta nebo banky. V Brazílii musela do ulic proti gangům vyrazit armáda

Ve Fortaleze proti bouřícím se gangům zasahovala armáda.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Ve městě na severovýchodě Brazílie bylo o víkendu nasazeno na tři sta vojáků. Můžou za to nepokoje vyvolané tamními gangy, kterým se nelíbí reformy ve vězeňské správě.

Článek

Vojáci zasahovali proti výtržníkům, kteří ničili soukromý i veřejný majetek, a násilnostem v ulicích. Zatčeno bylo během zásahu na 50 lidí.

Camilo Santana, guvernér státu Ceará, jehož hlavním městem je Fortaleza, nedávno reformoval vězeňskou správu. V tamních věznicích byl nově zrušen signál, zakázáno bylo také rozdělování vězňů do cel podle toho, k jakému gangu patří.

Vzhledem k tomu, že velké množství vězňů v oblasti si odpykává trest právě za trestnou činnost v rámci gangů, jejich soukmenovcům na svobodě se reformy nelíbí. Proto rozpoutali ničivé nepokoje, během kterých zapálili desítky aut a autobusů, ale i obchodů a bank.

Armáda do ulic byla nasazena jen několik dnů poté, co se funkce brazilského prezidenta ujal krajně pravicový Jair Bolsonaro, který opakovaně sliboval, že proti zločinu v Brazílii povede tvrdou válku.

Armádní zásah ve Fortaleze, ke kterému příkaz vydal ministr spravedlnosti Sérgio Moro, Bolsonaro pochválil a označil jej za vhodný, pohotový a efektivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované