Hlavní obsah

Hořící svíčky ve Zlíně vyjádřily podporu protestujícím Bělorusům

Foto: Anežka Čermáková

Ilustrační snímek.

Reklama

Zapálením více než 600 svíček vyjádřili dnes večer lidé ve Zlíně na dálku podporu Bělorusům bojujícím za svobodu a demokracii. Vytvořili z nich letopočty 1989 a 2020, českou a historickou běloruskou vlajku a také vzkaz v azbuce.

Článek

Loňské 30. výročí sametové revoluce bylo podle ředitele spolupořádajícího Městského divadla Zlín Petra Michálka příležitostí k bilancování. „Ale teď jsme se chtěli podívat okolo sebe, a to hlavně do Běloruska. Víme, co se tam děje, kolik teď už desítek tisíc lidí opravdu za tu dobu prošlo vězeními, kde lidé i umírají, a chtěli jsme vyslat jednoznačný vzkaz našim přátelům,“ řekl Michálek.

Kvůli epidemické situaci se téměř celý program letošního Festivalu svobody přesunul do on-line prostoru. Večerní happening na zlínském náměstí představoval jednu z mála výjimek. „Vytvořili jsme vzkaz, velice jednoduchý: Bělorusové, jsme s vámi! Svíček jsme měli přes 600. V centru Zlína jsou i dvě velké plachty, které říkají totéž,“ uvedl Tomáš Pasterný ze spolku Zlínská křižovatka, který se na akci pořadatelsky podílel.

Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně se dnes odpoledne k oslavě výročí sametové revoluce připojila koncertem, který odvysílala živě na Facebooku. Na webových stránkách zlínského divadla si pak zájemci mohou nadále poslechnout v audio provedení současnou běloruskou hru Uražení. Bělo(R)usko. Jde o součást celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Vyjadřuje sounáležitost s Běloruskem a Bělorusy, ke které se připojila divadla v USA, Velké Británii, Rusku, Francii, Gruzii nebo Německu.

Bělorusko zažívá už tři měsíce politickou krizi po prezidentských volbách, v nichž opět zvítězil Alexandr Lukašenko. Podle opozice byl jejich výsledek zmanipulovaný, neuznává ho ani řada západních zemí. V Bělorusku se pravidelně konají protivládní protesty, které mocenský aparát za použití násilí potlačuje. Obvinění z ovlivnění voleb Lukašenko odmítá, stejně jako výzvy opozice k odstoupení. U moci je od roku 1994.

Loni listopadové události let 1989 a 1939 ve Zlíně připomněl pietní akt a koncert na náměstí Míru. Konalo se také shromáždění u sochy T. G. Masaryka, součástí Festivalu svobody bylo i odhalení Lavičky Václava Havla. Letošní připomínka Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se ve Zlínském kraji musela kvůli epidemii nového koronaviru a souvisejícím opatřením obejít bez velkých veřejných akcí.

Reklama

Doporučované