Hlavní obsah

Horké chvilky pro Trumpova zetě. Musel potupně čekat přede dveřmi a novináři si ho dobírali

Dlouhé dvě minuty Jareda Kushnera před budovou obchodního zastupitelství Spojených států.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner musel téměř dvě minuty čekat u zavřených dveří obchodního zastupitelství USA před vyjednáváním o nové podobě dohody NAFTA s Kanadou.

Článek

Čekajícího Jareda Kushnera si před jednáním o dohodě o volném obchodu NAFTA s Kanadou dobírali přítomní reportéři. „Jak to jde s dohodou NAFTA s Kanadou, je všechno v pořádku?" ptala se jedna z reportérek. „Nabízí Kanada nějaké kompromisy?" tázala se novinářka usmívajícího se Kushnera, zatímco čekal před zavřenými dveřmi.

Součástí NAFTA je kromě Kanady a USA i Mexiko. Nově vyjednávaná dohoda má omezit obchodní bariéry mezi USA, Mexikem a Kanadou. Původní smlouva nabyla účinnosti prvního ledna 1994. Její změna byla jedním z klíčových volebních slibů nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Po čtvrtečním jednání, před kterým došlo k humornému incidentu, jeden z úředníků kanadské vlády uvedl, že vyjednávání sice pokročilo, ale do konce tohoto týdne se ho dokončit nepodaří. Napsala to agentura Bloomberg.

Strany vedou jednání o změně dohody už více než rok. Minulý týden Spojené státy a Mexiko oznámily, že se spolu dohodly na znění nové dohody s tím, že pokud bude mít Kanada zájem, může se k dohodě připojit. Trump následně řekl, že informoval Kongres o záměru podepsat do 90 dnů s Mexikem bilaterální obchodní dohodu, která má nahradit NAFTA.

Pokud se tedy Kanada bude chtít k dohodě připojit, musí se s USA dohodnout ještě před schvalováním v Kongresu. Nicméně někteří analytici upozorňují, že není jisté, zda by Kongres případnou dohodu pouze mezi USA a Mexikem schválil.

Jednání se zřejmě protáhne do konce září

Zdroje blízké jednání také upozorňují, že na dohodu se nyní tolik nespěchá. Za termín pro dokončení jednání je nyní stanoven konec měsíce, kdy budou USA muset zveřejnit text dohody s Mexikem, aby mohla být podepsána ještě před nástupem nového mexického prezidenta do funkce. Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, která vede jednání za kanadskou stranu, na otázky o případném termínu dokončení dohody odmítá odpovídat.

Podle médií jsou spornými body v jednání ochrana kanadského mlékárenského trhu, ochrana kanadských mediálních firem, řešení budoucích obchodních sporů a ochrana některých farmaceutických firem před konkurencí levnějších generických léků. Tedy takových, které jsou kopiemi přípravků, jimž vypršela patentová ochrana.

Hlavní otázkou, na kterou zatím není jasná odpověď, je, kdo má v jednání větší moc. Na jedné straně je zde tlak Kongresu, podle kterého nová dohoda NAFTA musí zahrnovat Kanadu. Americký prezident ale hrozí, že prosadí dohodu bez Kanady. A pokud by se tak stalo, znamenalo by to, že má větší moc on, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované