Hlavní obsah

Horn Fest Praha se uskuteční 7. až 9. května především on-line

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Druhý ročník festivalu Horn Fest Praha se uskuteční 7. až 9. května vzhledem k platným omezením kulturních akcí především on-line. Akce nabídne tři programově pestré koncerty vedené dirigentem a hornistou Radkem Baborákem.

Článek

Současně s přípravou hudebních vystoupení se bude konat výuka Akademie Horn Fest Praha zaměřená na talentované mladé umělce. Společně s Baborákem povedou lekce přední čeští hornisté Kateřina Javůrková a Petr Hernych. ČTK o tom za pořadatele informovala ředitelka festivalu Daniela Roubíčková.

Původní plány oslav 340. výročí lesního rohu v Čechách museli pořadatelé vzhledem k protipandemickým opatřením značně zredukovat.

„Před 340 lety přivezli lovčí hraběte Šporka z Francie do českých zemí první lesní rohy a začali vyučovat umění hry na tyto majestátní nástroje. Od té doby se v našich luzích a hájích ozývá jejich jedinečný zvuk. Tato tradice trvá do dnešních dnů. Můžeme být právem hrdi, na plejádu skvělých hráčů - hornistů, kteří nás proslavili v kulturním světě napříč staletími. V dnešních dnech, v konkurenci mnoha lehce přístupných volnočasových aktivit, se jeví jako nezbytné tento druh umění podporovat a iniciovat povědomí o tomto fenoménu,“ uvedl Baborák.

Letošní Horn Fest Praha nabídne tři koncerty. První ve spolupráci s violoncellistou Markem Štrynclem a seskupením Musica Florea bude zaměřen na starou hudbu a zvuk přirozeného lesního rohu. Následovat bude oslava Českého hornového sboru společně s mistrovským varhaníkem Alešem Bártou z prostor kostela sv. Anežky České na pražském Spořilově. Mimo jiné zazní světová premiéra skladby od Nikol Bókové – Heart of Gold napsaná právě pro tuto příležitost. Festival uzavře koncert s názvem Crossover Horn, kde se představí Baborak Ensemble v odlehčenějších a modernějších žánrech. Podrobnosti o přenosu koncertů jsou stránkách festivalu.

Horn Fest Praha vznikl loni z iniciativy Baboráka, který tak chce přispět k zachování tradice české hornové hry. Spojujícím prvkem festivalu je proto právě lesní roh. Vzhledem k pandemii koronaviru se organizátoři loni rozhodli představit hornové umění například na benefičním koncertu České filharmonie v živém televizním přenosu České televize. Další festivalové koncerty se uskutečnily on-line.

Hornista a dirigent Baborák s pomocí týmu Horn Fest Praha a ve spolupráci s Akademií uměleckého vzdělávání MenART loni také založil iniciativu Muzikanti na volné noze. Iniciativa podpořila 123 hudebníků, kteří se ocitli ve složité životní situaci v souvislosti s koronavirovou pandemií, a rozdělila mezi ně přes 1,3 milionu korun.

Reklama

Doporučované