Hlavní obsah

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil silný vítr, zřejmě nepojede ani v sobotu

Foto: Ondřej Moštěk, Správa KRNAP

Na Sněžku jedině pěšky.

Reklama

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanové dráhy na Sněžku. Očekává se, že horní úsek nepojede ani v sobotu.

Článek

Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. V provozu je lanovka denně od 08:00 do 19:00. Lanovka na Sněžku je v provozu v závislosti na počasí, do rychlosti větru 60 km/h.

„V nárazech tam dosahuje vítr rychlosti až 25 metrů za sekundu (90 km/h). Začíná foukat i dole. Dolní úsek je ale v provozu,“ řekl náčelník lanové dráhy Jiří Špetla. Situace se může měnit, aktuální informace o provozu jsou na webu.

Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou, má dva úseky, dolní vede z Pece na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku s celkovou délkou dráhy kolem 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovkou. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

V Královéhradeckém kraji meteorologové očekávají v sobotu polojasno až oblačno, zpočátku až zataženo a místy déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupání na 24 až 27 stupňů Celsia, na horách bude kolem dvaceti.

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde o extrém a nelze ji brát jako reprezentativní místo toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Roční průměrná teplota na Sněžce je 0,2 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované