Hlavní obsah

Horníci bojují za plnou náhradu mzdy. Vadí jim rozdílné odměňování

Foto: OKD

Doly v OKD jsou nyní největším ohniskem koronaviru v Česku.

Reklama

Horníci, kteří zůstávají doma kvůli koronaviru, berou rozdílné mzdy. Ty se liší podle diagnózy i zaměstnavatele. Stoprocentní náhradu pro nemocné slíbila zatím jen jedna agentura. Zaměstnanci OKD jsou jen na 60 procentech.

Článek

Horníci z dolů na Karvinsku, kteří zůstávají doma v karanténě s nákazou covid-19 bojují o stoprocentní náhradu mzdy. Tu totiž zatím přislíbila pouze soukromá agentura Dubos, ostatní agentury, ale i státní podnik OKD však horníky nechávají doma pouze se 60 procenty platu. Vedení podniku ani ministryně financí, pod kterou OKD spadá, změnu neplánují.

Podle pirátského analytika Janusze Konieczneho, který se dopadem pandemie na Karvinsku zabývá, situace mezi horníky vytváří nerovnost a naštvání. Ti, kteří jsou doma na překážce v práci kvůli útlumu těžby, totiž dostávají 100procentní náhradu mzdy, zatímco nakažení pouze 60.

Vyplynulo to z průzkumu, který mezi horníky udělal. „Horníky nejvíce trápilo chaotické testování a právě nejistota kolem odměn v době uzavření dolů,“ říká Konieczny.

Okres Karviná má v současné době přes 1 700 aktivně nakažených, většina z nich jsou horníci a jejich příbuzní. Řada dalších zůstává v nařízené karanténě, protože přišli s nakaženými do styku. Rodiny horníků jsou proto podle analytika ohroženy, protože většinou v karanténě skončí celá domácnost, které tak rapidně klesnou příjmy.

Za stoprocentní náhradu mzdy se bijí i horničtí odboráři. „Sdružení hornických odborů OKD jednalo s vedením o navýšení této částky. Nedohodli jsme se,“ uvedl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička.

Vláda sice v pondělí rozhodla o finanční injekci pro OKD ve výši 600 milionů korun, jestli část z těchto peněz půjde na posílení odměn horníků, však není jasné, protože OKD žádala už v dubnu stát a firmu Prisco o pomoc ve výši 1,2 miliardy korun na financování útlumových prací. Nyní formou navýšení základního kapitálu získala polovinu. „Tato částka nám významně pomůže překlenout nejbližší složité týdny, které jsou před námi,“ uvedla v úterním tiskovém prohlášení předsedkyně představenstva Vanda Staňková.

O navýšení náhrady mzdy pro nemocné a do karantény uvržené horníky neuvažuje ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Všichni lidé, kteří byli od začátku pandemie v karanténě, v ní byli za stejných podmínek, tak nevidím důvod, proč by se to pro nějakou skupinu mělo měnit,“ řekla. Aktivitu hornických odborů v tomto směru prý nezaznamenala.

Podle karvinské opoziční zastupitelky Zuzany Klusové (Piráti), která na nebezpečí propuknutí epidemie v dolech upozorňovala už letos v březnu, je šedesátiprocentní náhrada mzdy nefér, protože horníci se nakazili v práci, ale ne svojí vinou. Na jejich onemocnění by tak šlo pohlížet jako na pracovní úraz, který mívá náhrady vyšší.

„Hlavním viníkem epidemie koronaviru v karvinských dolech nejsou neukáznění horníci, jak se domníval ministr zdravotnictví. Důvodem je ignorace rizik a nezvládnutí situace,“ upozorňuje Klusová, která o výši výhrad jedná s jednotlivými zaměstnavateli.

Stoprocentní náhradu i pro nemocné horníky zatím přislíbila jen jedna agentura. Další čekají, jestli jim s úhradami nějak pomůže stát. „Mluvili jsme rovněž se zástupci dalších agentur, v jedné z nich potvrdili, že se budou snažit zajistit 100 % náhrady mzdy, nicméně budou to mít velmi složité a spoléhají na program Antivirus. V případě nemocenské počítají spíše s 60 % odměny. Další společnost nehodlá propouštět, bude se ale řídit čistě zákoníkem práce, protože vzhledem k situaci nemůže riskovat případné finanční problémy. Dalším zástupcům dodavatelských firem se nám nepodařilo dovolat, ale od horníků jsme se dozvěděli, že mají obavy, zdali vůbec dostanou alespoň těch daných 60 % odměny,“ popsala Klusová.

„Dodavatelské firmy se neřídí kolektivní smlouvou OKD a tím pádem nemůžeme a ani nesmíme ovlivnit jejich odměňování,“ dodala k tomu mluvčí OKD Naďa Chattová.

Firma OKD je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, zaměstnává zhruba 6 tisíc zaměstnanců, dalším dvěma tisícovkám dává práci přes již zmíněné pracovní agentury.

Reklama

Doporučované